Test for antistoffer, hvis du har problemer med stofskiftet

Hvorfor er det nødvendigt at få målt, om du danner for mange antistoffer?

Hvis du tester positivt for antistoffer mod skjoldbruskkirtlen (altså danner for mange antistoffer), så fortæller det, at årsagen til dit stofskifteproblem er autoimmunitet. Autoimmunitet betyder, at det er dit eget immunforsvar, som angriber din skjoldbruskkirtel og ødelægger dens funktion og dermed dit stofskifte. Det kan føre til både højt stofskifte (kaldet Graves) og lavt stofskifte (kaldet Hashimotos). Det er således dit immunforsvar der er problemet og årsagen til at dit stofskifte er blevet sygt og det er derfor også immunforsvaret, som skal behandles, for at du igen kan få styr på dit stofskifte. Helt op til 90 % af alle stofskifteproblemer skyldes autoimmunitet.

Jeg er stor fortaler for, at du via din læge bliver testet for antistoffer i det øjeblik du eller din læge har mistanke om, at der er noget galt med dit stofskifte. Hvis det viser sig, at du tester positivt for antistoffer, så kan du nemlig adressere autoimmuniteten (= årsagen) ved hjælp af naturlige behandlinger – og jo tidligere du gør det, jo tidligere kan du også bremse nedbrydningen af skjoldbruskkirtlen og derved mindske eller helt fjerne symptomerne – det er nemlig årsagen til stofskifteproblemerne der skal findes og fjernes. Først da kan du få styr på dit stofskifte.

I de indledende faser af dit diagnoseforløb, tester lægen imidlertid sjældent for antistoffer. Testen for antistoffer kommer ofte først ind i billedet, når skjoldbruskkirtlen er så nedbrudt, at de almindelige stofskiftetal (primært TSH og T4) ligger uden for normalområdet. En positiv værdi af antistoffer bruger lægen primært til at diagnosticere den autoimmune sygdom. Problemet for lægen er imidlertid, at han med den konventionelle behandling ikke kan adressere problemet med antistoffer specifikt, uanset om du tester positivt eller negativt.

Forhåbentlig vil det en dag blive normalt at teste for antistoffer i den indledende fase af diagnoseforløbet – især fordi det ved hjælp af de naturlige behandlinger er muligt at sætte ind med tidlig behandling, som kan bremse/hindre udviklingen af autoimmune stofskiftesygdomme. Flere artikler i den videnskabelige litteratur beskriver da også, at test af antistoffer kan identificere personer med forøget risiko for at udvikle autoimmun stofskiftesygdom (Strieder et al. 2003, Prummel et al. 2005, Walsh et al. 2010). Den såkaldte THEA score til forudsigelse af risikoen for at udvikle stofskiftesygdom, inddrager også antistofferne (Strieder et al. 2008).

Hvad er antistoffer og hvilke skal du have målt?

Den del af dit immunforsvar, som kaldes det adaptive immunforsvar, producerer antistoffer for derved at kunne genkende og bekæmpe kroppens fjerner (fx. bakterier og vira) hurtigt og effektivt. Ved autoimmunitet producerer kroppen antistoffer mod kroppens eget væv og fortæller derved immuncellerne, at de skal angribe det. Antistoffer mod kroppens eget væv kaldes autoantistoffer – og deraf følger også navnet autoimmun sygdom.

Antistoffer der dannes i forbindelse med stofskiftesygdommen Hashimotos, hedder anti-TPO og anti-Tg, og for stofskiftesygdommen Graves er det primort antistoffet TRAb, men anti-TPO og anti-Tg kan også her være forhøjede.

Betyder det noget om koncentrationen af antistoffer er høj eller lav?

Ja, videnskabelige studier har vist, at der er en sammenhæng mellem forskellige symptomer og niveauet af antistoffer i blodet. Tilbage i 1998 fandt Pop et al. en sammenhæng mellem depression og forhøjet koncentration af anti-TPO hos kvinder. Siden har flere forskergrupper kigget nærmere på betydningen af antistofferne. Et dansk forskerhold (Watt et al. 2012) har vist en sammenhæng mellem livskvalitet og niveauet af anti-TPO – især viste der sig at være en sammenhæng mellem angst og depression og forhøjet anti-TPO. Et helt nyt studie (Uysal og Ayhan 2016) viser, at patienter med et højere niveau af anti-TPO og anti-Tg scorede signifikant lavere på en række parametre, som relaterer sig til livskvalitet (fx. vitalitet, sociale funktioner, mental sundhed og fysiske smerter).

Hvordan kan du reducere koncentrationen af antistoffer?

På møderne i StofskifteSalonen kommer vi til at tale meget mere om antistoffer og deres betydning og også om, hvordan du kan reducere disse. Både kost, kosttilskud og livsstil har vist sig at være effektive i behandlingen af autoimmun stofskiftesygdom. Du kan læse om de kommende møder i StofskifteSalonen ved at klikke her. I vores bog Få styr på dit stofskifte får du også viden, inspiration og værktøjer til at behandle autoimmun stofskiftesygdom.

Referencer:

Strieder TG, Prummel MF, Tijssen JG, Endert E, Wiersinga WM. Risk factors for and prevalence of thyroid disorders in a cross-sectional study among healthy female relatives of patients with autoimmune thyroid disease. Clin Endocrinol 2003;59:396–401.

Prummel MF, Wiersinga WM. Thyroid peroxidase autoantibodies in euthyroid subjects. Best Pract. Res Clin Endocrinol Metab 2005;19:1–15.

Strieder TG, Tijssen JG, Wenzel BE, Endert E, Wiersinga WM. Prediction of progression to overt hypothyroidism or hyperthyroidism in female relatives of patients with autoimmune thyroid disease using the Thyroid Events Amsterdam (THEA) score. Arch Intern Med 2008;168(15):1657–1663.

Walsh JP, Bremner AP, Feddema P, Leedman PJ, Brown SJ, O’Leary P. Thyrotropin and thyroid antibodies as predictors of hypothyroidism: a 13-year, longitudinal study of a community-based cohort using current immunoassay techniques. J Clin Endocrinol Metab 2010;95(3):1095–1104.

Pop VJ, Maartens LH, Leusink G, van Son MJ, Knottnerus AA, Ward AM, Metcalfe R, Weetman AP. Are autoimmune thyroid dysfunction and depression related. J Clin Endocrinol Metab. 1998 Sep;83(9):3194-7.

Watt T, Hegedüs L, Bjorner JB, Groenvold M, Bonnema SJ, Rasmussen AK, Feldt-Rasmussen U. Is thyroid autoimmunitet per se a determinant of quality of life in patients with autoimmune hypothyroidism? Eur Thyroid J. 2012 Oct;1(3):186-92.

Bektas U., Ayaan M. Autoimmunity affects health-related quality of life in patients with Hashimotos thyroiditis. Kaohsiung J Med Sci. 2016 Aug;32(8):427-33.

stofskiftes-logo2IMG_0068 copy


  1. Birgit,

    Hej Inger Forbes
    Jeg er en interesseret læser af din bog: Få styr på dit stofskifte. Personligt er jeg nået dertil, hvor jeg skal til lægen og bede om de udvidede blodprøver. Jeg har mange af symptomerne på lavt stofskifte der gradvist er blevet værre og der er flere stofskiftesyge i min familie. Min mor havde lavt stofskifte som ung og som ældre for højt….. min kusine og hendes datter har begge myxødem.
    Du skriver det især er vigtigt med at måle antistoffer og at lægerne ikke er så hurtige til at ville gøre dette. Jeg havde sidste forår en TSH værdi på 1,12, som regnes inden for normalområdet (måske endda til den lave side = højt stofskifte!) Så jeg kommer nok til at argumentere for at få taget yderligere blodprøver. Kan min TSH værdi godt være lav samtidig med at jeg måtte have antistoffer?
    Jeg føler jeg skal være “klædt godt på” til hele stofskifte-snakken….
    Med venlig hilsen

    • inger,

      Kære Birgit,

      Tak for din kommentar. Ja, du kan godt have forhøjede antistoffer selvom TSH og koncentrationen af T3 og T4 er indenfor normalområdet. Det er meget typisk i de indledende faser af autoimmun stofskiftesygdom. Og når du at gribe ind i tide – via kost- og livsstilsændringer – kan du forhindre, at du senere udvikler medicinkrævende stofskiftesygdom.

      Mange hilsner
      Inger

      • Birgit,

        Mange tak for svaret! Jeg vil virkelig forsøge at få min læge til at teste for forhøjede antistoffer.
        Og tak for din super gode bog! :)

  2. Malue,

    Hej Inger,

    Jeg har fik ved sidste blodprøve testet Thyreoglobulin-Ab;P til 135. Den står som uden for ref. men min læge mener ikke det betyder noget.
    Kan du forklare mig hvad tallet siger og om det evt. er noget jeg kan gøre noget ved.
    Jeg er under opstart på Euthyrox (2,5 mdr) og har endnu ikke mærket de store forbedringer. Føler mig måske endda mere deprissiv end før.
    Ved sidste blodprøve lagde tallene således TSH 2,34 – frit T4 14,1 og Frit T3 på 4,2.
    Frit T3 lagde inden behandling på 3,7.
    Jeg er pt. på 75 mcg.
    Hvor lang tid skal der gå inden man kan forvente at mærke en forbedring ?

    På forhånd tak for hjælpen.
    //Malue

  3. Heidi,

    Hej Inger
    Jeg har for nogle år siden været i behandling for Graves, som blev stabiliseret og ‘brændte’ ud. Jeg har også haft svingende stofskifte i et par år efter. Jeg er ikke i behandling længere, men har det bare så skidt og er så træt. Jeg har stadig forhøjede TRAb antistoffer, men lægen siger det ikke betyder noget når TSH, T3 og T4 er inden for normalområdet. Men har det virkelig ingen betydning? Jeg føler mig lidt kørt over af lægens afvisning.

    Med venlig hilsen
    Heidi

    • Hej Heidi,
      Jo det er min erfaring, at det har stor betydning for symptomerne, når antistofferne er forhøjede – også selvom de øvrige stofskiftetal er indenfor normalområdet.

      Mange hilsner
      Inger

  4. Mai-Britt,

    Hej Inger
    Jeg har være til speciallæge, som fortæller, at jeg har antistoffer mod skjoldbruskirtlen (ca1400) min T4 og T3 ligger inden for normalområdet (er dog steget det sidste år) – altså har jeg endnu ikke udviklet et reelt stofskifte problem. Speciallægen fortæller, at jeg ikke kan gøre noget for at mindste antistofferne – kan det virkelig passe? Jeg vil gerne styrke min krop, sådan at jeg ikke kommer til at udvikle en stofskiftesygdom – er der noget jeg kan spise / gøre, hvor at mindske risikoen ? Håber du får tid til at svare.

    De bedste hilsner
    Mai-Britt

    • Kære Mai-Britt,
      Jo du kan gøre meget selv for at reducere antistofferne og dermed mindske risikoen for, at du senere udvikler et reelt stofskifteproblem. Det er vigtigt at adressere din kost, tage de rigtige kosttilskud og reducere stress. Du kan finde meget information på min hjemmeside, i vores bog “Få styr på dit stofskifte” og jeg har tilbyder også online kurser og konsultationer.

      Mange hilsner
      Inger

  5. Iben holde,

    Hej Inger
    Min læge vil ikke tage prøverne for antistofferne – kan du anbefale en privat klinik der kan gøre det?
    Mvh iben

  6. Inge,

    Hej

    Jeg har forhøjede antistoffer (544) men TSH og koncentrationen af T3 og T4 er indenfor normalområdet.

    Kan det godt alligevel give nogle af de symptomer som er kendetegnende ved Lavt Stofskifte. Træthed, muskelsmerter mv.

    Vh – Inge Østergaard

    • inger,

      Hej Inge,

      Ja, antistofferne alene kan give symptomer og med tiden vil du formentlig blive afhængig af medicin, hvis du ikke gør noget aktivt for at undgå det. Jeg vil på det varmeste anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som fortæller, hvad du selv kan gøre for at balance i stofskiftet. Du kan låne den på biblioteket eller købe den i boghandlen.
      Mange hilsner
      Inger

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>