Hvad er autoimmunitet?

Du har en autoimmun stofskiftesygdom, når dit immunforsvar begynder at angribe og nedbryde din skjoldbruskkirtel, som derved ikke kan fungere optimalt. Dette kan føre til lavt stofskifte (Hashimotos thyreoiditis) eller højt stofskifte (Graves) – afhængig af hvor skjoldbruskkirtlen bliver angrebet. 

Når immunforsvaret angriber kroppen, sker det i starten ubemærket, men langsomt bliver angrebet kraftigere og kraftigere, og det udvikler sig til invaliderende stofskiftesygdom – og ofte støder der andre alvorlige autoimmune sygdomme til med tiden. Har du først en autoimmun sygdom har du nemlig en forøget risiko for at udvikle flere – og der er ca. 100 forskellige autoimmune sygdomme fx. kronisk leddegigt, psoriasis, multipel sclerose og lupus.

De traditionelle behandlinger af autoimmune stofskiftesygdomme i sundhedssystemet adresserer ikke årsagen til autoimmuniteten. Resultatet er, at immunforsvaret fortsætter angrebet af skjoldbruskkirtlen og sygdommene forværres derfor over tid.

Hvordan ved du, at du har autoimmun sygdom?
Ved Hashimotos thyreoiditis og Graves angriber immunforsvaret skjoldbruskkirtlen og ødelægger dens funktion. Resultatet er, at kirtlen enten ikke længere kan producere tilstrækkelige mængder af stofskiftehormonerne T4 og T3 (Hashimotos thyreoiditis), eller at den producerer for store mængder (Graves). Autoimmune sygdomme opstår, når immunsystemet danner antistoffer mod din skjoldbruskkirtel. Tester du derfor positivt for en eller flere af disse antistoffer, så ved du, at du har autoimmun stofskiftesygdom (der testes for antistofferne anti-TPO, anti-Tg, TRAb).

Hvad kan du gøre?
Det er muligt at tæmme og mange gange helt standse immunforsvarets angreb på skjoldbruskkirtlen ved at adressere selve årsagen til, at immunforsvaret er kommet ud af balance.

For at bringe immunforsvaret tilbage i balance skal du finde, og fjerne, de miljømæssige belastninger, der trigger din autoimmunitet og gør dig dårlig. Dernæst skal du reparere og genopbygge din tarm, så skadelige stoffer ikke længere kan trænge ind i din krop, og endelig skal du leve efter en særlig diæt og tage stress langt mere alvorligt.

Jo tidligere du finder ud af, om dit stofskifteproblem skyldes autoimmunitet, jo større er sandsynligheden for, at du ikke ender på livslang medicin og får forringet din livskvalitet.

Du kan få hjælp til at behandle autoimmunitet i forbindelse med en personlig konsultation, på møder i StofskifteSalonen og i mine online kurser.


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>