Forskning i kostens betydning for stofskiftesygdomme 

Jeg bliver ofte stillet følgende spørgsmål:

Hvad siger videnskaben om kostens betydning i behandlingen af stofskiftesygdomme? 
 
Immunologen Sarah Ballantyne er en af pionererne i forskningen i forskellige fødevarers betydning for autoimmune sygdomme (ca. 90% af alle stofskiftesygdomme er autoimmune). Hendes bog “The Paleo Approach” (som til dato er den bedste guide til den AutoImmune Protokol, AIP) baserer sig på viden indhentet i mere end 1200 videnskabelige undersøgelser. Siden offentliggørelsen i 2014 har hundredtusindvis af mennesker med succes brugt AIP til at behandle og lindre deres autoimmune sygdomme. Her kan du se en oversigt over de fødevarer, der udelukkes i forbindelse med AIP.
 
Sarahs forskning er årsagen til, at mange mennesker med stofskiftesygdom er klar over fordelene ved en palæokost. Den har hjulpet utallige mennesker til at reducere en lang række symptomer: træthed, hjernetåge, ledsmerter og oppustethed, for blot at nævne nogle få. I en undersøgelse udført af stofskifteeksperten Izabella Wenz rapporterede hele 81 procent med sygdommen Hashimotos, at de havde fået det bedre på en palæo- eller kornfri kost. I tilfældet med Hashimotos har palæokosten desuden hjulpet mange mennesker med at sænke deres antistoffer mod skjoldbruskkirtlen helt ned i normalområdet. Personligt har denne kost også gjort en kæmpe forskel for mig og har været medvirkende til, at jeg ikke længere diagnosticeres med sygdommen Hashimotos, da mine antistoffer er tilbage i normalområdet. Du kan læse min historie her.
 
Nyere forskning har undersøgt den betydning en AIP-diæt kan have på mennesker med Hashimotos. I en undersøgelse fra 2019 deltog 17 kvinder mellem 20 og 45 år med diagnosen Hashimotos i et 10-ugers online program med fokus på  AIP-diæten. De udfyldte hver et spørgeskema, der blev brugt til at måle deltagerens helbredsrelaterede livskvalitet (HRQL) og kliniske symptomer, foruden at have gennemgået funktionstest af skjoldbruskkirtlen og fået målt antallet af hvide blodlegemer før og efter det 10-ugers program.
 
Undersøgelsen afslørede nogle spændende resultater:

  • Patienterne oplevede en statistisk signifikant forbedring i sundhedsrelaterede livskvalitetsscores målt i et Health Survey.
  • De kliniske symptomer faldt fra et gennemsnit på 92 symptomer til et gennemsnit på 29 ved afslutningen af programmet.
  • Der blev registreret betydelig forbedring i følgende symptomer: Ledsmerter, muskelsmerter, hovedpine, søvnkvalitet, energi, kropsvægt, humør og kognitiv funktion blandt mange andre.
  • Inflammation faldt signifikant med 29 procent.
  • Vægt og BMI faldt signifikant med et gennemsnit på seks pund tabt og et fald på et point på BMI-skalaen.
  • 6 ud af de 13 kvinder nedsatte deres dosis af stofskiftemedicin efter den 10-ugers periode.

Forfatterne spekulerer i, om der vil være et fald i koncentrationen af antistoffer, et reduceret behov for medicin og yderligere ændringer i immun- og inflammatoriske markører, hvis deltagerne fortsatte med at følge AIP-diæten i 6-12 måneder. Dette stemmer overens med, hvad jeg har set i min klinik (og hvad jeg personligt har oplevet) i løbet af de sidste 10 år!
 
I betragtning af de forbedringer, der ses i deltagernes livskvalitet, symptombyrde og markører for immunaktivitet og inflammation, indikerer dette, at en AIP-diæt kan have en stor indflydelse i behandlingen af Hashimotos.
 
På det personlige plan var dette en af ??nøgleprotokollerne på min egen helbredelsesrejse, og det hjalp mig med at opnå remission i løbet af kort tid. 
 
Sammenfatning
 
Fordelene ved AIP bliver valideret både i praksis og i den videnskabelige litteratur. I mange år har jeg været klar over kostens kæmpe betydning i behandlingen af stofskiftesygdomme, men vi er mange, der er både lettede og begejstrede over den stigende videnskabelige dokumentation, som alt andet lige vil øge troværdigheden og dermed udbredelsen af kosten i behandlingen af især de autoimmune stofskiftesygdomme.
 
Jeg ser frem til, at mange flere med autoimmune sygdomme vil blive hjulpet i fremtiden, når AIP forhåbentlig bliver standard praksis og en anbefalet supplerende terapi til de nuværende medicinske interventioner og behandlingsprotokoller.
 
Her kan du få hjælp til at forstå og implementere nye kostvaner
 
Vi har lavet en køreplan for dig. Online kurset Find din personlige stofskiftekost er lige til at gå til og sikrer at du finder frem til de fødevarer, som spænder ben for dit stofskifte, dvs de fødevarer du er intolerant overfor.
 
Kurset indeholder kostplaner og opskrifter til en måned og er baseret på den autoimmune paleokost (AIP). Ved at gennemføre kurset kan du således reducere eller helt fjerne dine symptomer og igen få energien og velværet tilbage – samtidig med at du finder frem til din personlige kost = den kost, som du med fordel kan spise på længere sigt. Der er nemlig ikke en kost, som er ideel for os alle - no one-size-fits-allDu kan læse mere om kurset her 
 
Lone Anderson siger:
“Kuren har virkelig betyder sååå meget for mig selvom jeg ikke troede på det. Jeg mærker bare sååå godt i min krop nu hvad jeg tåler og ikke tåler – fantastisk.”

 
Lige nu kan du købe kurset til halv pris. Du får derfor kurset for 750 kr fremfor normalprisen på 1499 kr. For at få rabatten skal du skrive SOMMER50 i feltet for rabatkoden. Ja tak – jeg vil meget gerne have det bedre nu

inger forbes thumbnail billede

Du kan også lære meget om kosten og stofskiftet i mit 4 timers foredrag med titlen: Sådan spiser du dig til et bedre stofskifte.

Det handler om, hvordan du generelt kan bruge kosten til at genvinde balancen i dit stofskifte. Din krop har nemlig brug for positiv særbehandling, når dit stofskifte er ude af balance.  Klik her for mere info. Også her får du kurset til halv pris (150 kr.) ved brug af rabatkoden SOMMER50.


Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>