Test din mavesyre og slip for mange problemer

Symptomerne på for lidt mavesyre er ofte de samme som på for meget mavesyre. Mange tror derfor fejlagtigt, at de har for meget mavesyre. En brændende fornemmelse er for eksempel et symptom på både for lidt og for meget mavesyre.

Mange mennesker tager således mavesyredæmpende medicin, fordi de fejlagtigt tror, at de har for meget mavesyre – og faktisk har de i stedet for lidt. Når så medicinen nedsætter mængden af mavesyre yderligere, så opnår disse mennesker en ufuldstændig fordøjelse af især proteiner og en tarmflora, der kommer i ubalance. Det kan have meget store sundhedsmæssige konsekvenser.

 Nedenstående liste viser de typiske symptomer på for lidt mavesyre:

-       Oppustethed (30-40 minutter efter et måltid)

-       En brændende fornemmelse i maven (30-40 minutter efter et måltid)

-       En følelse af at være tung og føle at maven er fuld i lang tid

-       Dårlig ånde

-       Dårligt lugtende afføring

-       Fødevareallergier

-       Akne

-       Træthed

-       Anal kløe

-       Svage fingernegle

 

Følgende sygdomme menes at hænge sammen med for lidt mavesyre:

-       Astma

-       Gigt

-       Autoimmune lidelser

-       Cøliaki

-       Depression

-       Diabetes

-       Eksem/psoriasis

-       Galdesten

-       Herpes

-       For højt/for lavt stofskifte

For at finde ud af, om du har for lidt eller for meget mavesyre kan du lave følgende simple test:

Næste gang du føler, at din fordøjelse fungerer dårligt (for eksempel ved en brændende fornemmelse, oppustethed, bøvser eller tunghed i maven), så tag en spiseskefuld æblecidereddike. Hvis æblecidereddiken får dig til at føle dig bedre tilpas, så mangler du sandsynligvis mavesyre, men hvis du i stedet får det værre, så har du sandsynligvis for meget mavesyre.

Hvis du gerne vil have hjælp til at løse problemer med din mavesyre (eller andre problemer), så kom forbi til en konsultation (se evt. mere her: http://www.ingerforbes.dk/individuelt/problemknuseren/


  1. Elisabeth Haaber,

    Kære Inger

    Jeg er en kvinde på 36 år. Jeg har det sidste halve år døjet med alvorlige smerter i mellemgulvet. Jeg har været i syredæmpende behandling siden april og tager høje doser men alligevel oplever jeg til tider at have voldsomme smerter og kaster op.
    Jeg vil rigtig gerne konsulteres af dig. Kan det lade sig gøre?

    Venlig hilsen

    Elisabeth Haaber

    • inger,

      Kære Elisabeth,

      Det lyder ikke rart, men jeg er sikker på at der findes en god løsning. Du er velkommen til at komme til min konsultation i Birkerød (alternativt kan vi tale sammen over Skype/telefonen). Ring til mig på 30222087, så kan vi aftale nærmere.

      De bedste hilsner
      Inger

  2. Fadia,

    Hej Inger
    Jeg har følelsen af ‘en klump i halsen’, fortykkelse i halsen og tenderende til lidt hoste engang imellem (ikke meget).
    Jeg har ingen af de andre klassiske symptomer.
    Min halslæge stak en tingest ind gennem næsen og konstaterede at jeg havde rød hals/strube. Og sagde at jeg led af reflux.
    Det jeg lidt mangler i den historie er så – er det for lidt eller for meget mavesyre? Jeg har forsøgt med 1/2 citron om morgenen, som ikke var voldsomt ubehageligt. Jeg synes dog ikke jeg kan genkende alle de symptomer du beskriver ovenfor på for lidt mavesyre.
    Ellers har jeg holdt mig fra de klassiske ting, chokolade, alkohol mv. og ikke spist 3 timer før søvn og spist to mavesyreneutraliserende tabletter før natten. Da det må jo være om natten at min hals bliver ‘ramt’ af væske.
    Hvad vil du anbefale mig? Jeg har en opfølgende tid hos halslægen om en uge.
    Mvh Fadia

  3. Christina,

    Hej,
    Jeg skriver til jer, da jeg inderligt har brug for råd og vejledning. Sagen er den, at jeg de sidste par måneder har været præget af (rigtig) dårlig ånde. Jeg børster tænder 2-3 gange dagligt, bruger tandtråd og til tider mundskyl. Dette hjælper dog ikke og jeg er dybt frustreret. I sidste uge var jeg hos min tandlæge og få et tjek – og sagde, at der ikke var noget at komme efter – flotte stærke tænder samt tandkød. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og det er virkelig blevet et “socialt handicap” for mig. Jeg har prøvet at google og finde svar, men er stadig i tvivl. Umiddelbart tænker jeg, at jeg måske ikke producerer nok mavesyre?

    Jeg tager alle de gængse forholdsregler såsom fx at drikke vand, ikke drikke så meget kaffe og generelt huske at få spist således at jeg ikke er sulten. Jeg kan mærke noget er helt galt og jeg er i bund og grund ret utrolig.

    Jeg ser virkelig frem til at høre fra jer, da det er et problem som jeg går og er rigtig ked af.

    Mvh
    Christina

    • Hej Christina,

      Jeg kan godt forstå, at du er meget generet af din dårlige ånde. Det er formentlig din fordøjelse, som ikke fungerer optimalt. Du har mulighed for en konsultation hos mig, hvis du ønsker at få en plan for, hvad du kan gøre ved det. Du kan evt. læse mere om min ad-hoc konsultation her https://www.ingerforbes.dk/individuelt/adhockonsultationer/ .

      Mange hilsner
      Inger

  4. Michala K C,

    Hej, hvad så hvis æblecider eddike hverken gør det bedre eller værre?

    Jeg har gennem de sidste uger tage lanzoprasol mod mavesyre, da min øre/næse/hals specialist mente at syren var årsag til min ondt i halsen, hæshed, klump følelse, synke besvær mm.
    Men siden jeg er begyndt at få det sover jeg ekstremt meget, er konstant træt, får flere og flere smerter i maven, samt svien brændende fornemmelser om natten.

    Kan man have for lidt og for meget på samme tid?

    • inger,

      Hej Michala,

      Symptomerne på for lidt mavesyre og for meget mavesyre er de samme, så mange får den forkerte behandling. Generelt er det problematisk at tage mavesyrehæmmende medicin som Lanzoprsol, da det nedsætter fordøjelsen og dermed næringsoptagelsen, hvilket kan forklare dine symptomer. Nu kender jeg ikke din sygehistorie og kan derfor heller ikke råde dig til konkrete tiltag. Du er altid velkommen til at booke en konsultation, hvor vi gennemgår din problematik nøje, så du kan få den rette rådgivning. Hvis du er interesseret i det, så skriv gerne en mail til inger@ingerforbes.dk.

      Mange hilsner
      Inger

  5. Ulla Raahauge Søgaard,

    Hej Inger
    Jeg kunne godt bruge en samtale o.l. Har du tider på sene eftermiddage?
    Jeg har lavt stofskifte og måske irritabel tyktarm, men som kunne være for lidt mavesyre – problemer med at optage nogle madvarer. Derudover en ukendt allergi som gør at jeg ALTID skal pudse næse mens jeg spiser……
    Hilsen Ulla

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>