Sådan forstår du dine blodprøveresultater, når du får undersøgt dit stofskifte

Du kan få undersøgt dit stofskifte hos lægen, hvis du har mistanke om at der er noget galt. Følgende grupper bør testes minimum hvert 5. år:

  • Kvinder > 35 år
    • Alle som har familiemedlemmer med stofskiftesygdom
    • Alle som tidligere har lidt af stofskiftesygdom
    • Alle som lider af en autoimmun sygdom som eksempelvis type 1 diabetes, kronisk leddegigt mm.
    • Alle som har familiemedlemmer med autoimmun sygdom
    • Alle som lider af cøliaki
    • Alle som let tager på i vægt og kæmper for at tabe sig
    • Alle som har tabt sig pludseligt
    • Alle som oplever træthed og sløvhed
    • Alle som lider af depression
    • Alle som oplever ufrivillig barnløshed
    • Alle som tager medicin af typen lithium eller amiodarone, da disse kan nedsætte stofskiftet
    • Alle som har fået strålebehandling eller kirurgi i halsområdet

Alle som tager medicin for stofskiftet bør checkes hver 6. måned.

Blodprøver tages bedst om morgenen før eventuel medicin for stofskiftet tages.

Følgende blodprøver er relevante (referenceområdet er det område som lægerne anser for at være normalområdet, mens funktionsområdet er det område, hvor man har fundet at stofskiftet fungerer optimalt (dvs. hvor man har det bedst).

  1. TSH
    Normalområde 0,3-4,0 x 10int.enh./L.
  2. Frit T4
    Normalområde 12-21 pmol/L.
  3. Frit T3
    Normalområde 3.9-6.8 pmol/L.
  4. Anti-TPO (antistof)
    – måles ved mistanke om Hashimotos Thyreoiditis (den typiske form for lavt stofskifte). Værdien kan også være forhøjet i tilfælde af Graves (højt stofskifte). Normalområde 0-25 x 10int.enh./L.
  5. Anti-Tg (antistof)
    - måles ved mistanke om Hashimotos Thyreoiditis (den typiske form for lavt stofskifte). Normalområde 0-40 x 10 int.enh./L.
  6. TRAb (antistof)
    – måles ved mistanke om højt stofskifte (Graves). Normalområde 0-1 int.enh./L.

Her er mit forslag til, hvordan du bedst tolker resultaterne:

TSH Frit T4 Frit T3 Antistoffer (Anti-TPO, anti-Tg, TRAb) Tolkning
Normal Normal Normal Normal Normalt stofskifte (værdierne falder indenfor normalområderne) og der er ikke antistoffer tilstede.
Høj (> 4,0) Normal Normal Normal eller forhøjet Subklinisk lavt stofskifte når TSH forhøjet, men T4 og T3 ligger indenfor normalområderne. Diagnosen vil typisk senere blive Hashimotos, når der er forhøjet koncentration af anti-TPO og/eller anti-Tg i blodprøven.
Høj (> 4,0) Normal eller lav Normal eller lav Normal eller forhøjet Lavt stofskifte når TSH er forhøjet. Typisk vil frit T3 være lav (< 3,6 pmol/L). Diagnosen er Hashimotos, når der kan måles forhøjet koncentration af anti-TPO og/eller anti-Tg i blodprøven.
Lav (<0,3) Normal Normal Normal eller forhøjet Subklinisk højt stofskifte når TSH er lav og T4 og T3 ligger indenfor   normalområderne. Diagnosen vil typisk senere bliver Graves, når der er forhøjet TRAb.
Lav (< 0,3) Forhøjet Forhøjet Normal eller forhøjet Højt stofskifte når TSH er lav, og frit T3 og/eller T4 er forhøjet. Diagnosen er Graves er, når der kan måles TRAb i blodprøven.

  1. marit Kildal,

    Jeg bare lurer på hvilke referanseverdier som er “normale” når man har fjernet deler av skjoldbruskkjertelen og bruker Levaxin for å regulere stoffskiftet ?

    Takknemlig for svar

    • Kære Marit,

      Det samme referenceværdier er gældende selvom du har fået fjernet dele af kirtlen.

      De bedste hilsner
      Inger

    • Tine Lübbert,

      Hej ????

      Hvad betyder disse tal?

      Autoantistoffer
      Thyroidperoxidase-Ab;P
      Resultat
      275 × 10³ IU/L
      Normalområde
      < 34

      Og

      Thyroglobulin-Ab;P
      Resultat
      863 × 10³ IU/L

      Min læger skriver at alt er ok og ingen tegn på problemer med mit stofskifte, men ser disse tal ikke høje ud?

      På forhånd tak,
      Tine

      • Kære Tine,

        Da du har forhøjet koncentration af antistofferne, så betyder det, at du har autoimmun stofskiftesygdom (Hashimotos), som med tiden vil udvikle sig til lavt stofskifte, med mindre du gør noget ved problematikken. Du skal dog ikke fortvivle, da du kan gøre rigtig meget for at forhindre, at det udvikler sig negativt. Jeg beskriver, hvad du kan gøre i bogen “Få styr på dit stofskifte” og i mange af mine workshops – fx Stofskiftedagen, som jeg afholder her i august/september.
        Mange hilsner
        Inger

  2. Rikke Sørensen,

    Hej
    Jeg har fået nedenstående brev efter at have fået taget blodprøver. Jeg fik for ca 1 år siden fjernet ca halvdelen af min skjoldbrugskirtel pga knuder i den. Jeg oplever symptomer som træthed, massivt hårtab, kan ikke tabe mig, ledsmerter, væskeophobninger. De mener ikke mit stofskifte er behandlingskrævende.
    Hvad tænker du ??
    Vh Rikke Sørensen

    Stofskiftet er nomalt, men der er subnormal T3, og lidt lav T4 – men inden for normal området. Hun har ikke noget behandlingsbehov aktuelt, da TSH er nomal. Hvis TSH ligger på 5 og derover, vil man vælge behandling med lavdosis T4 behandling, selv om T3 og T4 skulle være normale. Kontrol af thyr tal tilrådes hver ½ år i et par år, derefter x 1 årligt. Der kan anbefalse mindre D3 vitamin tilskud og måling af cobalamin og folat. Pt. skal informeres om, at selv om hun undlader kulhydrater i kosten, vil de små bestandele i protein (grøntsager, kød mv) omdannes til sukker i leveren. Kvinder har tillige et lavere basalstofskifte end mænd, som jo har noget med den basale energiudnyttelse i cellerne, hvorfor det er portionsmængder der skal ses på + motion.

    • Kære Rikke,

      Jeg oplever ofte at mine klienter har blodprøveresultater der falder indenfor de såkaldte normale områder eller har værdier tæt på normal områderne – og alligevel har de det dårligt ligesom dig med hårtab, smerter osv.. Jeg vil anbefale at du får undersøgt om du har antistoffer i blodet – de såkaldte anti-TPO. Du kan få målt om du har disse antistoffer ved en blodprøve enten hos din egen læge eller du kan selv betale via Nordic Laboratories. Hvis du har antistoffer i blodet har du med stor sandsynlighed stofskiftesygdommen Hashimoto’s Thyreoiditis, som efter min mening bedst behandles via kosten, da det er en autoimmun sygdom. Medicin er kun symptom behandling og kan ikke stoppe udviklingen af sygdommen. Det er f.eks. meget vigtigt at leve gluten-frit. Men der er mange andre tiltag, som også kan gøre en stor forskel. Jeg håber du kan bruge mit svar.

      De bedste hilsner
      Inger

  3. lise,

    Hej Rikke
    Jeg har lige fået taget blodprøver men kun TSH og frit T4 ( taget om eftermiddag.
    Mit TSh ligger på 1,10 (ref.værdi 0,3-4,5) og FRIT T4 er 13,4 ( ref,værdi 12-21)
    Jeg har ikke fået målt anti TPO men har alle symptomer på lavt stofskifte.
    Kan de to prøversvar gi mistanke om problemer med stofskifte. Nu hvor frit T4 ligger lavt – eller i den lave ende?
    Hilsner lise

    • Hej Lise,

      Hvis du har symptomer på lavt stofskifte, så skal du testes yderligere for at finde ud af hvad årsagen er og hvordan du evt. skal behandles. Det er efter min mening ikke muligt blot ud fra TSH og T4 at konkludere noget. Bed din læge om yderligere at få målt frit T3 og anti-TPO.

      De bedste hilsner
      Inger

  4. Anne,

    Kære Inger

    Jeg har fået målt THS hos min læge og i dag har jeg fået værdien sendt på mail. 0,98 MM. Er MM det samme som mU/L?
    Jeg afventer svar fra anti-TBO, T3 frit og T4 frit.

    Jeg håber at du kan hjælpe mig med måleenheden.
    Hilsen
    Anne

    • Har aldrig set enheden MM i forbindelse med TSH – jeg tror det må være skrevet forkert ved en fejl!

      • Louise,

        Hvad gør man hvis lægen ikke vil måle T3? Har hashimoto, TSH 1,7 og FT4 13,7.

  5. Mette,

    Hej Inger,
    Jeg har haft fornemmelse af klump i halsen siden marts. Skintigrafi viste ingenting udover at skjoldbugskirtlen vejer 30 gr. Jeg er under behandling for d-vitamin mangel og følger sideløbende homeopatisk diæt(gluten og kasein fri kost) suppleret m. dråber. Træthed og tågehjerne er i bedring og har nu fået taget følgende blodprøver og forsøger at passe dem ind under dine forslag til tolkning af resultaterne. FT4 og FT3 falder udenfor det funktionsområde du oplyser og der er antistoffer….? Jeg tænker subklinisk Hashimotos, lyder det helt galt?

    Alt er normalt ifølge lægen.

    TSH: 1.84 (ref.omr: 0.3-4.5 10^-3int.)
    FT4 : 12,6 (ref.omr: 12-21 pmol/l )
    FT3: 4,3 (ref.omr: 3,9-6,8 pmol/l )
    ANTI-TPO: 10 (ref.omr: 0-35 10^3 int.enh/l)

    Venlig hilsen
    Mette

    • Kære Mette,

      Nej, det lyder meget fornuftigt.

      Mange hilsner
      Inger

  6. Kære Inger
    Jeg har i maj haft Tsh tal på 53. Ja det er ikke 5,3 men 53!
    Kom i behandling med Euthyrox. Nu er den ned på 21.
    Jeg har skafet Natural ThyroFormula, som jeg gerne vil tag i stedet for Euthyrox. Men lægen er MEGET imod det! Kalder mig for selv medicineret og vil derfor ikke tage ansvaret hvis der sker noget. Jeg har det elendig, er så syg på alle tænkelig måder. Passer mit arbejde som leder på et stort Wellness og Fitness center men det er kun med nyd og næppe at jeg kan klare det.
    Er jeg ind på noget af det rigtige eller skal jeg tilbage til Euthyrox!
    Kh. Zaki

    • Kære Zaki,

      Jeg vil på det kraftigste fraråde selvmedicinering. Har du overvejet at kigge nærmere på din kost? Du kan gøre rigtig meget for dit stofskifte ved at ændre din kost!

      Mange hilsner
      Inger

  7. Jannie Kruse,

    Hej Inger :-) Er faldet over din fantastisk informative hjemmeside…tak for dit hårde arbejde :-)
    Vil du hjælpe mig med at forstå de blodprøver jeg lige har fået taget? Jeg er nogenlunde med på dem, det er mere måleenhederne der driller mig. Har gået med ulidelig træthed, vægtøgning over 4 år (10 kg), kognitive problemer og smerter/migræne i over 4 år nu. Har fået konstateret kronisk stress (multiorgan BDS) på Forskningsklinikken for funktionelle lidelser, kronisk træthedssyndrom og piskesmæld/hjernerystelse efter ulykke i 2010. Men jeg er ikke typen der bare ligger mig ned og resignerer, så har bedt min læge teste mit stofskifte ordentligt. Men hun og jeg er ikke enige om hvor tallene skal ligge for at man fungerer ;-) Det skal siges, at jeg gennem min uddannelse ved hvordan man træner, spiser og mediterer…og jeg gør alt hvad jeg kan. Holder mig fra sukker, mælk og gluten 99% af tiden…går lange ture i naturen og laver let styrketræning, sjipper og slapper af. Får 8 timers søvn hver nat og laver 2-4 store glas friskpresset økologisk grøntsagsjuice hver dag. Jeg får selen, zink, fiskeolie, magnesium, d vitamin og kokosolie hver dag. På trods af det er jeg stadig ubegribelig træt og kan ikke smide som meget som 100 gram. Fatter det ikke??

    P-thyroglobulin TG 15,4 ug/L
    Thyroglobulin antistof 25,0 10´3 (ved ikke hvordan man laver det lille omvendte v mellem 10 og 3 tallet??)
    TSH 1,72 10´3
    Frit Thyroxin 13,4 pmol/L
    Jern 26 umol/L
    Transferrin 23,5 umolL
    Frit T3 3,5 pmol/L
    D-vitamin 74
    P-thyreoideaperoxidase 33

    Mvh
    Jannie Kruse

    • Kære Jannie,.

      Tak for din kommentar.

      Dine blodprøver indikerer at du har en autoimmun stofskiftesygdom, da du har antistoffer. Det kunne tyde på Hashimoto’s Thyreoiditis. Du har en lav koncentration af det frie tilgængelige T3 hormon (det aktive stofskiftehormon), hvilket forklarer at du har det dårligt. Dine værdier for jern og D-vitamin er desuden lave og jernmangel giver træthed.

      Mange hilsner
      Inger

      • Jannie Kruse,

        Hej igen Inger :-) 1000 tak for dit hurtige svar. Mht. videre udredning og evt. medicinering med f.eks. thyroid eller lign. er det noget jeg kan købe hjælp til hos dig??
        Dette skriver jeg fordi jeg kan regne ud, at jeg ingen hjælp får hos det etablerede system. Har netop modtaget svar fra min læge om, at hun har konfereret med en anden læge i lægehuset og de mener begge, at mine antistoffer, jern, d vitamin er helt i orden og at mit t3 ikke er så lavt, at det burde have nogen betydning???
        Mvh Jannie

        • Kære Jeannie,

          Jeg vil gerne hjælpe dig med at få styr på dit stofskifte. Først og fremmest kan jeg hjælpe dig med at lave en kostplan, som kan bringe din krop tilbage i balance – den er specielt tilrettelagt til mennesker med autoimmun stofskiftesygdom og kan effektivt reducere antistofferne og bringe stofskiftehormonerne tilbage i balance. Desuden kan jeg hjælpe dig med hvilke mineraler og vitaminer du har brug for og livsstil er desuden altid en vigtig faktor i relation til stofskiftesygdomme (søvn, motion, stress mm.). Jeg kan ikke hjælpe med medicinering. Mine behandlingsplaner kan fint kombineres med medicin – og nogle gange er det muligt at undgå medicin, mens det andre gange er nødvendigt at kombinere med medicin. Et samarbejde med din lægen er ofte den bedste løsning. Skriv en mail til mig (Inger@ingerforbes.dk) hvis du har lyst til at en konsultation, som kan foregå enten i min klinik i Birkerød eller via Skype.

          Mange hilsner
          Inger

  8. Tove Madsen,

    Hej

    Efter at have læst rundt på siden herm, som giver rigtigt brugbar info og hjælp til at finde rundt i, hvad der for mig er en jungle, har jeg kontaktet min læge endnu en gang.
    Jeg har her på siden læst, at det er hensigtsmæssigt at få testet
    frit T3 og anti-TPO – og ikke blot TSH og T4.

    Og min læge har nu svaret mig:
    (…) “Der er kun taget TSH. Hvis denne er normal, laver laboratoriet ikke resten af prøverne, idet de ikke har medicinsk betydning da. Hvis TSH ikke er normal, laver de også resten af prøverne.” (…)

    Hvad kan jeg gøre?
    Jeg har været til læge adskilige gange gennem første halvår af 2014 med uforklarlig vægtøgning, vand i kroppen, ekstrem træthed og diarre gennem et år.

    Efter prøven (som nu viser sig kun at være TSH) har hun blot konstateret, at “det må være irritabel tyktarm, jeg har”.

    Har jeg mon RET til at få testet T3 og anti-TPO samt T4. også?

    • inger,

      Hej Tove,

      Du skal enten finde en anden læge, som vil give dig en henvisning til at få målt dine antistoffer eller du kan også selv betale testen (eksempelvis hos Nordic Laboratories – nordiclabs.com). Jeg kan fortælle dig, at jeg har personligt har en TSH, som ligger fint i normalområdet – men til trods for dette fik jeg min læge til at give mig en henvisning til at få målt mine antistoffer – og denne test viste at jeg havde en meget høj koncentration af antistoffer i min krop. Det har jeg så sidenhen få styr på ved at ændre min kost. Så giv ikke op. Mange mennesker har fine TSH blodprøver, men har alligevel symptomer på lavt eller højt stofskifte – og så er det vigtigt at få foretaget flere tests.

      Mange hilsner
      Inger

  9. Anne,

    Kære Inger.
    Faldt over din hjemmeside, da jeg søgte efter forklaring på mine blodprøvesvar. Jeg har i mange år i perioder haft følelsen af have “lavt blodsukker” – har altid mad i tasken, da jeg – hvis jeg ikke spiser ofte (læs: hver 2. time) bliver utilpas, ukoncentreret, svimmel og får flimren for øjnene. Har altid slået det hen og bare nydt godt af at kunne spise lidt ekstra. Men den seneste periode er det blevet et problem, da jeg konstant føler mig drænet, meget træt og har hjertebanken og voldsom uro i kroppen, samt meget svingende menstruationer. Har tidligere talt med min egen læge om dette – han er sikker på det er stress, men jeg føler mig ikke stresset. Jeg spiser ofte – men sundt, prøver at spise mig til stabilt blodsukker, er i god form, sover minimum 7-8 timer hver nat og er glad og tilfreds.
    Har fået taget blodprøver der viste normal Hgb,TSH, T4, men forhøjet T3.
    Jeg kan ikke finde nogen forklaring på om dette kunne være årsag til noget af ovenstående – ved ikke om det giver nogen mening, føles bare som om, der er noget galt …
    Kan du hjælpe mig.
    MVH. Anne

    • inger,

      Hej Anne,

      Du har mange af symptomerne på højt stofskifte og det kan du sagtens have selvom din TSH er indenfor det såkaldte normalområde. Jeg kan anbefale at du også får testet om du har antistoffer: Anti-TPO og TSI. Hvis du har antistoffer, så er der stor sandsynlighed for at du lider af en autoimmun sygdom (Graves). Du vil ikke vil modtage årssagsbehandling for autoimmunsygdom i det traditionelle sundhedssystem, men du kan behandle dette via kost og livsstil. Det kan være nødvendigt at tage medicin i en kortere eller længere periode.

      Mange hilsner
      Inger
      Mange hilsner
      Inger

  10. Michelle Paulsen,

    Hej Inger.

    Faldte lige over din hjemmeside da jeg prøvede på at tyde mine blodprøve svar, da jeg har opdaget noget der lidt mærkeligt.
    Jeg har sat og kigget mine blodprøver igennem fra 2009 og til nu, fælles for næsten dem alle er at Frit T3 ligger pænt og stabilt, men TSH og Frit T4 er høje igennem stort set hele forløbet (Jeg har autoimmun hashimotos), prøver at lede efter svar alle vegne, men der er ikke meget hjælp at hente nogen steder.
    Et lille udpluk fra min blodprøve sidst:
    TSH : 8,76 (reference : 0,300 – 4,50)
    Frit T4 : 21,4 (reference : 12,0 – 21,0)
    Frit T3 : 5,0 (reference : 3,9 – 6,8 )

    Er det evt noget du har et godt bud på?
    Jeg er 21år og døjer med rigtig mange ting! (Ekstrem træthed, udmattelse, maveproblemer, dårlig hukommelse og mange andre ting, bare for at give et lille udpluk af det) Har været til scanning af skjoldbrusk kirtlen, som viste at den ene side ikke fungere helt optilmalt, den er ”svagere” end den anden.

    • Kære Michelle,

      Når du har en autoimmun sygdom som Hashimotos betyder det at dit immunforsvar angriber og nedbryder din skjoldbruskkirtel. Og selv om du har en fin høj T3 værdi, så kan du sagtens have alle symptomerne på lavt stofskifte. Du skal behandle dit immunforsvar, idet dette er årsagen til dine problemer. Jeg ikke beskrive i deltaljer hvordan du går det (det er en ret kompliceret behandling), men jeg vil anbefale at du starter med at omlægge din kost (først og fremmest skal du fjerne gluten fuldstændigt) og den kosttype, som efter min mening fungerer bedst for mennesker med autoimmun sygdom er Stenalderkost – en kost som udelukker korn, mælkeprodukter og bælgfrugter. Der findes tillige en såkaldt autoimmun stenalderkost, som ydermere udelukker nødder, frø, kerner, natskyggefamilien og æg.

      Jeg håber du kan bruge mit svar.

      Mange hilsner
      Inger

  11. Christina,

    Hej!
    Skønt at falde over din side, med brugbar viden!!

    Jeg kan dog ikke få mine tal til at passe ond i overstående skema

    TSH 0,02
    T4 17,7
    T3 1,3
    Derudover havde jeg noget forøget antistoffer som min læge kaldte tpo ab 343

    Min læge sagde at ovenstående burde give symptomer på for højt stofskifte… Jeg oplever bare nærmere symptomer på for lavt…

    Kan du hjælpe mig med tallene? Jeg er helt ny i stofskifteverdenen.

    Bedste hilsner Christina

    • Kære Christina,

      Jeg vil gerne kommentere på dine blodprøvesvar. Først og fremmest har du antistoffer, hvilket betyder at din stofskiftesygdom er en såkaldt autoimmun sygdom, hvilket betyder at det er problemer/ubalancer i dit immunforsvar, som er årsagen til dit stofskifteproblem. Da din TSH er meget lavt får du diagnosen “højt stofskifte”, men du oplever symptomer på lavt stofskifte fordi din T3 er lav (T3 er det aktive stofskiftehormon). Din skjoldbruskkirtel producerer overvejende stofskiftehormonet T4, men dette hormon er imidlertid ikke det aktive stofskiftehormon – det skal først omdannes til T3. Omdannelsen af T4 til T3 sker overvejende i leveren og tarmen og denne omdannelse er formentlig ikke god nok hos dig. Stress er desuden er vigtig faktor i dannelsen af T3, så hvis du er meget stresset vil det ødelægge dit stofskifte. Da du har en autoimmun sygdom har du med stor sandsynlighed også en såkaldt utæt tarm og for at får styr på stofskiftet skal du først og fremmest have styr på din utætte tarm og dit immunforsvar. Det gør du mest effektivt ved at ændre din kost og det er anbefalelsesværdigt at leve efter en såkaldt Stenalderkost.

      Jeg håber du kan bruge mit svar.

      Mange hilsner
      Inger

  12. Hanne,

    Hej Inger
    Jeg er blevet testet for lavt stofskifte og lægen mener at alt er normalt.
    Tsh: 2,29
    T4: 13,4
    T3: 4,1
    P-thyreoideaperoxida <33
    Jeg kæmper med træthed, dårlig hukommelse, svært ved vægt tab og ondt i kroppen og ofte kramper.
    Hvordan skal je forstå blodprøve resultaterne. Har jeg subklinisk lavt stofskifte
    På forhånd tak
    Hanne

    • inger,

      Kære Hanne,

      Dine symptomer tyder på at dit stofskifte er lavt og dine blodprøver peger også i den retning. Du vil kunne komme langt med kostændringer, kosttilskud og ved at minimere stress i dit liv.

      Mange hilsner
      Inger

  13. Maja,

    Hej Inge .
    Jeg har i 3 måneder gået med diverse underlige ting i kroppen som svimmelhed, hovedpine, snorren/ondt i arme og ben, uro og helt spændt op i kroppen. Det kom ud af den blå luft en aften. Da jeg kom til lægen var stofskifte det første han nævnte og jeg fik taget blodprøve på ths som de siger er fin. Har nu selv kigget på prøven og kan se at tallene ikke stemmer overens med din side

    Ifølge prøve svar står der at normalen er 0,20-5,0
    Mit ths er på 0,28

    Derfor er mit spørgsmål nu om dette er tegn på for højt stofskifte?
    Mvh Maja

    • inger,

      Hej Inge,

      En lav TSH tyder på højt stofskifte, men du bør også få undersøgt antistoffer (TRab, anti-TPO), frit T4 og frit T3. Ligeledes er dine symptomer jo også vigtige – og det du nævner kan godt tyde på højt stofskifte.

      Mange hilsner
      Inger

  14. Maria,

    Kære Inger,

    Jeg er en kvinde på 25 år med Hashimotos. Jeg prøver pt. at blive gravid og har prøvet i snart 10 måneder. Mit TSH-tal har siden min diagnose været meget svingende: Det har ligget på alt fra 0,01 til 5,47, dog med få ændringer i min Eltroxin. I maj fik jeg dog endelig at vide at jeg måtte forsøge at opnå graviditet, da mit TSH-tal nu var på 0,27 – det skal siges at jeg bliver fulgt på endokrinologisk afd. på Rigshospitalet. Jeg tog dengang 50 mikrogram eltroxin 1 gang og ugen og 100 mkg de resterende 6 dage. Da stofskiftet jo stadig var lidt i den høje ende, ændredes dosis en smule til 50 mikrogram 2 gange om ugen og 100 de resterende 5 dage. Da jeg endnu ikke er blevet gravid har jeg nu for en sikkerheds skyld fået taget nogle forskellige hormon-blodprøver hos min egen læge som pludselig viser at mit TSH ligger på 10?! Dette bekymrer mig utroligt meget, da jeg nu er nervøs for om det så nogensinde vil kunne ligge stabilt nok til at jeg kan (og overhovedet må forsøge?!) at blive gravid? Da det jo ikke burde give så store udsving med en så lille dosisændring? Så nu er jeg meget bange og frustreret over hvad jeg skal stille op…

    Mvh. Maria

    • inger,

      Kære Maria,

      Jeg rådgiver ikke med hensyn til medicin, men jeg vil råde dig til at kigge nærmere på din kost – især at udelade gluten fuldstændigt fra din kost. Der er videnskabelig dokumentation for at mennesker som lider af autoimmun sygdom – som Hashimotos – også lider af såkaldt utæt tarm og via kosten kan man få styr på sin tarm og dermed få styr på sit stofskifte. Det kan godt handle om mere end gluten og da vi alle er forskellige er det ikke altid de samme fødevarer det handler om – som oftest er det dog gluten, mælkeprodukter og soja. Sukker hæmmer immunforsvaret og bør også udelukkes fra kosten.

      Mange hilsner
      Inger

  15. Anne L. esbensen,

    Hej Inger
    Tark for en fin hjemmeside.
    Jeg har altid haft et fint helbred, men begyndte at opleve ændringer i min krop og min psyke for fem år siden efter at have født midt andet barn. Jeg tilskrev det alder og naturlige ændringer efter fødsel og var derfor ikke så insisterende hos lægen ved de obligatoriske undersøgelser efter fødsel. Mine symptomer var og er stadig mathed, hovedpine, susen for ørerne, søvnløshed trods voldsom træthed, kløende hud især ved træning, tør og skællet hud, hårtab, vægtøgning, hævelser omkring øjne, en underlig uro og manglende lyst til at ses med vennerne, flere smerter i muskler end normalt ved træning. Min læge har i disse år forslået smertestillende medicin og antihistaminer, men har aldrig undersøgt mig.
    I foråret begyndte jeg at få rigtig hårde og vedvarende mavsmerter i øvre mave, yderligere vægtøgning og oplevede øget søvnbehov. Alle de førnævnte symptomer blev dertil lidt værre og jeg søgte læge (denne gang en vikar) som testede mig for lavt stofskifte.
    Min tsh blev målt til 8,6 – siden har min læge målt mig til 4,8 og senest 5,6. Mit t4 er målt til 13,8
    Dertil ligger mit calcium tal for lavt og mine øvrige vitamin tal, tæt på den nedre grænse i normal området.
    Jeg er 40 år, har altid trænet regelmæssigt, tager kosttilskud omega 3 og multivitamin og b-kompleks. Min læge har konfereret med en endokrinolog, som ikke mener behandlingsopstart før tsh når 8 igen.
    Og nu til spørgsmålet – vil du råde mig til at insistere på at forsøge behandling eller skal jeg afvente 3 måneder på ny test. Jeg føler mig meget magtesløs – og ville ønske der var noget jeg selv kunne gøre.
    Vh Anne

    • inger,

      Hej Anne,

      Jeg kan godt forstå at du er frustreret. Jeg vil anbefale at du får undersøgt om du har autoimmun stofskiftesygdom (Hashimotos) ved at få undersøgt om du har antistoffer mod skjoldbruskkirtlen (de såkaldte anti-TPO) – vel vidende at der er ca. 20 % som tester negativt for disse antistoffer, som alligevel har autoimmun stofskiftesygdom. Tester du positivt for antistoffer, så skal du først og fremmest undgå gluten, men der vil typisk være flere fødevarer du også vil være intolerant overfor, især soja, mælkeprodukter, æg mm.

      Mange hilsner
      Inger

  16. Charlotte Villadsen,

    Kære Inger,
    Mon du kan hjælpe med svar. Min læge virker ikke særlig kompetent på lavt stoftskifte og siger alt er indenfor normalområdet..
    Jeg får eltroxin og har det ikke godt men de helt klassiske symtomer, ond i led, klump i halsen, træthed, siten i nerverne, forstoppet
    Mit TSH er 4.7
    Frit T4 – 16.8
    T3 – 1.2
    Anti TPB >1300 ( og det skræmmer mig)

    Og så har jeg en vild sliktrang, hele tiden.
    JEg går og er nervøs for mit system og mine symtomer. Nu venter jeg på svar hvad mine andre tal siger, om hvordan det optages i mine celler.
    Kan du hjælpe. Pft tak.
    Venlig hilsen
    Charlotte

    • Kære Charlotte,

      Meget tyder på at du har en autoimmun sygdom, da koncentrationen af dine antistoffer er meget høj. Jeg rådgiver ikke med hensyn til medicin, men jeg vil råde dig til at kigge nærmere på din kost – især at udelade gluten fuldstændigt fra din kost. Der er videnskabelig dokumentation for at mennesker som lider af autoimmun sygdom også lider af såkaldt utæt tarm og via kosten kan man få styr på sin tarm og dermed få styr på sit stofskifte. Det kan godt handle om mere end gluten og da vi alle er forskellige er det ikke altid de samme fødevarer det handler om – som oftest er det dog gluten, mælkeprodukter og soja. Sukker hæmmer immunforsvaret og bør også udelukkes fra kosten. Stress spiller ligeledes en meget stor rolle, så derfor vil jeg også råde dig til at få styr på din stress via meditation, motion, masser af søvn mm.

      Mange hilsner
      Inger

  17. Dorthe Nielsen,

    Hej

    Jeg fik for snart 9 år siden fjernet halvdelen af min skjoldbruskkirten.
    Blev efterfølgende medicineret med eltroxin og er idag oppe på 200mg daglig.
    Jeg fik I sidste uge taget blodprøve og ytrede hos lægen ønske om, at skifte medicin…
    Har stille og roligt taget 20 kg på gennem årene og er faktisk “kun” blevet sundere mht levevis. Så jeg håber medicinskifte kan hjælpe mig på vej til en normalvægt igen. Der ligger pt forespørgsel på Thyreoid hos sundhedsstyrrelsen. Hvad syntes du om mine tal :
    TSH 0,02
    Frit T3 4,0
    Frit T4 21,6
    min tsh har altid været rimelig lav – I februar var den 0,35

    Jeg started for 6 uger siden på LCHF og håber på sigt at det også kan hjælpe mig af med nogle kilo…Men de sidder dælme fast.
    Har du nogle gode råd?

    Mvh Dorthe

    • Kære Dorthe,

      Det er en god idé at spise en LCHF kost – alternativt stenalderkost. Det er dog vigtigt at få 100-200 gram kulhydrater hver dag – disse kulhydrater er nødvendige for stofskiftet. Søde kartofler er en god kilde til sunde kulhydrater. Tålmodighed, motion, søvn og minimal stress er vejen frem.

      Mange hilsner
      Inger

  18. christina,

    Hej hva vil du mene tsh ska være på.eller over for og være normal når grænsen er 0,2-5,0

    • Kære Christina,

      TSH kan efter min mening ikke stå alene. Det er vigtigt at forholde sig til symptomer og de øvrige blodprøveresultater.

      Mange hilsner
      Inger

  19. Rikke Christensen,

    Hej Inge. Jeg er i syv sind. Håber på noget hjælp. Jeg er en kvinde på 25 år. Og jeg har kæmpe smerter og jeg er så træt og ukoncentreret hele tiden. Jeg kan ikke se film mere uden hele tiden at skulle spørge min mand hvad det er der sker. For snart 12 år siden var jeg i en ulykke og fik et piskesmæld. Regner vi med. Jeg har bøvlet med store nakke smerter og ondt i hovedet siden. Jeg har også meget ømme over arme, lår og baller. Jeg kan næsten ikke klø mig de steder. Så i 2011 fik jeg rigtig ondt i halsen. Fandt ud af det måtte være min venstre mandel der gjorde ondt. Jeg kom til hals læge, men da jeg ikke kan klare nogen der piller i min hals fik jeg det aldrig undersøgt. Det gik da over efter lang, lang tid. Nogen måneder efter begyndt alle led i venstre side at hæve op. Jeg kom til reuma læge og da vi snakkede blev vi enige om jeg ikke havde gigt. Men han ville scanne mig for en sikkerheds skyld. Og der var inflammation i alle de led han kunne scanne. Bum… Jeg har været ved et utal af reuma læger siden der alle syntes mit “gigt” er en underlig form. Min farmor og mig har meget li smerter og lider begge af træthed og koncentration besvær. Hun var i Flensborg ved en dansk læge og fik konstateret for lavt stof skifte. Så jeg fik taget de samme test i sidste uge. Det skal siges jeg fødte en sund og rask datter for 7 måneder siden. Mine tal er: TSH 0,1. T3. 2,6. Anti TPO over 1000. Resten ligger vist inden for normalen. Men hvad betyder dette. Min læge siger mine tal var fine i 2012. Men kan jeg stadig have været syg? Lægen mener det er kommet efter fødslen. Jeg er bestem ikke enig. Tror måske det har været dette hele tiden. Det skal siges at jeg arbejder 37-40 timer om ugen inden jeg gik på barsel.

    • Kære Rikke,

      Meget tyder på at du har en autoimmun sygdom, da koncentrationen af dine antistoffer er meget høj. Jeg rådgiver ikke med hensyn til medicin, men jeg vil råde dig til at kigge nærmere på din kost – især at udelade gluten fuldstændigt fra din kost. Der er videnskabelig dokumentation for at mennesker som lider af autoimmun sygdom også lider af såkaldt utæt tarm og via kosten kan man få styr på sin tarm og dermed få styr på sit stofskifte. Det kan godt handle om mere end gluten og da vi alle er forskellige er det ikke altid de samme fødevarer det handler om – som oftest er det dog gluten, mælkeprodukter og soja. Sukker hæmmer immunforsvaret og bør også udelukkes fra kosten. Stress spiller ligeledes en meget stor rolle, så derfor vil jeg også råde dig til at få styr på din stress via meditation, motion, masser af søvn mm.

      Mange hilsner
      Inger

  20. Malle,

    Kære Inger
    Jeg har været ved lægen to gange det sidste halve år og fået målt mine antistoffer til først 1900 og senest til 2400. Jeg lever sundt, men får nok rigeligt med gluten og har også været igennem en periode med en vis form for stress. Min alm læge lyder ikke til at tage det så alvorligt endnu, men jeg er naturligvis meget bekymret over de høje værdier. Samtidig konsulterer jeg en naturlæge, som opdagede mit problem med skjoldbruskkirtlen i en iris-analyse (før jeg havde fortalt hende om lægens blodprøveresultater!). Hun tager det MEGET alvorligt og har givet mig tre hømeopatiske præparater jeg skal tage, og har bedt mig ikke spise skaldyr og drikke kaffe. Men ellers intet sagt om mon kost.
    Vil du anbefale at jeg beder lægen tjekke mig for gluten- og mælkeallergier?
    Skal jeg være nervøs for at tage på løbeture (har læst en skræmmende artikel om anti-TPO og pludselige dødsfald under løbeture)? Vil jo helst gerne motionere.
    Ser frem til at høre fra dig.
    Mvh Malle

    • inger,

      Kære Malle,

      Du har meget høje værdier af antistoffer og jeg kan på det varmeste anbefale, at du reducerer disse ved at ændre på din kost og livsstil. Først og fremmest skal du undgå gluten fuldstændigt – også selvom test hos lægen skulle vise, at du ikke har allergi. Det handler om, at gluten-molekylet ligner vævet i skjoldbruskkirtlen og så længe du har gluten cirkulerende rundt i kroppen, så vil immunforsvaret via antistofferne nedbryde dit stofskifte. Stress er også meget ødelæggende for stofskiftet, så det er vigtigt at du finder måder at reducere din daglige stress på. Løbeturene skal du ikke være nervøs for (så længe der ikke er tale om meget lange og krævende ture – meget hård motion skal du nemlig helst undgå).

      De bedste hilsner
      Inger

  21. Rikke,

    Hej
    Har været ved egen læge som siger at mit TSH ligger fint. Kan se på blodprøvesvar( thyrotropin( TSH) er på 1,36 , 4 mdr tidligere var den på 1,53 og yderlig 5 mdr 1,78. Men jeg kan så se mit t4 ligger på 12,4 .Har flere symptomer på lavt stofskifte. Men men læge vil ikke tage nye blodprøver med feks t3.

    • inger,

      Kære Rikke,

      Det er din krop og det er dig der mærker symptomerne. Så hvis din læge ikke vil tage nye blodprøver, så synes jeg du skal skifte læge. Husk også at bede om at få målt antistoffer (anti-TPO og anti-Tg).

      De bedste hilsner
      Inger

  22. Frida,

    Hej Inger!

    Jeg har fået et barn for et år siden. Amning endt for 1 månede siden. Eftersom der er stoffskifte problemer i familien, har jeg ved lægen fået tjekket mit stoffskifte. Første gang et TSH på 7,44. Derefter tog en nye blodprøve 3 uger efter, som viste et TSH på 4,66 – T3 på 4,5 – T4 på 10,9 og TPO på 674.
    Jeg har i 2 års tid, havt tarmproblemer, ledsmerter og været træt. Vil du sige at jeg har Hashimoto? Lægen har doseret Eltroxin 50 mg om dagen, men efter 3 dage var jeg svimmel og havde hjertebanken indimellem.

    • Kære Frida,

      Ja, du har stofskiftesygdommen Hashimotos og du kan have stor fordel af at behandle sygdommen ved hjælp af kost, kosttilskud og livsstil. Det betyder ikke altid at medicin kan undgås, men symptomerne kan normalt mindskes eller fjernes helt. Hvis medicinen ikke helt kan undgås, så kan dosis ofte reduceres.

      Du kan finde mere hjælp i vores bog “Få styr på dit stofskifte, som du kan købe ved i boghandlen eller hos Saxo.com. Alternativt kan du overveje individuel hjælp i forbindelse med konsultation, hvor jeg udarbejder en personlig handlingsplan til dig. Du kan også få viden og hjælp i forbindelse med mine online kurser.

      Alt det bedste
      Inger

  23. Lone,

    Hej Inger,

    Hvordan skal jeg tolke det, hvis jeg har
    TSH 1,93 (ref. 0,35 – 4,00)
    Frit T4 10,2 (ref. 11,5-22,7)
    T3 1,1 (ref. 1,0-2,6)
    anti-TPO 1.470

    Umiddelbart passer det ind i kassen med problemer med hypofysen, men der står negativ ud for anti-TPO. Synes ikke rigtigt jeg passer ind i et af dine ellers gode forslag til tolkning.

    På forhånd tak for svaret. :D

    • inger,

      Kære Lone,

      Anti-TPO på 1470 er forhøjet og tyder derfor på autoimmunitet – dvs. autoimmun stofskiftesygdom. Det kan du især adressere via kostændringer, styrkelse af din fordøjelse/tarmflora og stressmanagement. Du kan finde beskrivelser af, hvordan du kan gøre dette i vores bog “Få styr på dit stofskifte”.

      De bedste hilsner
      Inger

  24. Janni,

    Hej Inger
    Jeg ved ikke hvordan jeg skal tolke mine blodprøve af TSH, resultatet siger:
    3,57 X 10-3 IU/L
    Altså 3,57 gange 10 i minus tredje.

    Jeg har stort set alle symptomerne på for lavt stofskifte, men min læge har kun valgt at sende mig på endokrinologisk afdeling for at blive undersøgt for Addison.

    Jeg håber du kan hjælpe…

    mvh Janni

    • inger,

      Kære Janni,

      Jeg vil meget gerne hjælpe dig. Send mig gerne en mail (inger@ingerforbes.dk), så kan vi finde ud af, hvordan jeg bedst kan hjælpe dig.

      De bedste hilsner
      Inger

  25. Amanda,

    Hej Inger.

    Jeg har i det sidste halvandet år oplevet vægttab, hårtab, blødningsforstyrrelser, udmattelse, hjertebanken, nattesved og lignende. Jeg har været til lægen og fået målt mit TSH for nyligt, og kan se det ligger på 0,5 og dermed er inden for normalområdet. Alligevel passer symptomerne bare rigtig godt på en stofskifteforstyrrelse. Oven i det har jeg en farmor, der er blevet opereret i skjoldbruskkirtlen, da hun var ung, fordi hun havde en stofskiftesygdom.
    Mit indtryk er, at lægerne ikke mener, der er grund til yderligere undersøgelse, når mit tal var normalt. Er der grund til at gå tilbage og bede om yderligere tests?

    Mvh. Amanda

    • inger,

      Kære Amanda,

      Stofskiftet kan efter min mening ikke vurderes alene udfra TSH. Det er også nødvendigt inddrage symptombilledet og få taget blodprøver til bestemmelse af frit T4, frit T3 og antistoffer. Jeg anbefaler normalt også at få målt ferritin, D-vitamin og B12-vitamin.

      Mange hilsner
      Inger

  26. Lis Hansen,

    Kære Inger

    Jeg har svært ved at tyde mine blodprøvesvar og hvor abnormale de er -
    men har for nyligt fået konstateret højt stofskifte. Jeg har desværre mange følgevirkninger og overvejer også at sætte ind med kosten. Mine tal er som følger:

    TSH mindre end 0,01
    Frit T4: 168
    Frit T3: 3,9
    TPO: mindre end 50
    TRAB; 14,9

    • Kære Lis,

      Du har den autoimmune sygdom kaldet Graves og den kan i høj grad behandles med den rette kost. Lægeordineret medicin skal tages og kan være livsvigtig. Kostændringer kan med tiden medføre reduceret dosis af medicin eller mulighed for helt at stoppe medicin – men dette skal ske i samråd med læge.

      Mange hilsner
      Inger

      • Lis Hansen,

        Mange tak for svar. Har du privat praksis og rådgiver patienter som mig og hvad er din baggrund for det?

        Jeg har forsøgt at tale med lægen om f.eks. glutens betydning, som han fuldstændigt afviser. Jeg er alligevel begyndt en glutenfri diæt, men savner guidance til kosten iøvrigt samt tilskud af vitaminer og mineraler.

        MVH Lis

  27. Stéphanie baustier,

    Hej inge
    Jeg er tilfældigt faldet over din hjemmeside og søger svar, jeg er blevet undersøgt for problemer med mit stofskifte, da jeg i mange år efterhånden har lidt af diverse symptomer, men to læger på samme klinik giver mig to forskellige svar.
    De har målt mit anti-tpo til 3000 og mit TSH til 0,005 mit t3 til 18 og mit t4 til 19.

    • Kære Stéphanie,

      Du har forhøjet koncentration af antistoffer og dermed autoimmun stofskiftesygdom. Dit stofskifte er lige nu højt, men det kan svinge. Jeg vil anbefale, at du også får målt antistoffet TR-Ab.

      Mange hilsner
      Inger

  28. súsanna,

    hej Inger

    Super dejlig info side om stofskifte og tak for din indsats.

    Jeg er 39 ár og har fået stofskifte medicin Euthyrox i 4-5 år nu. Jeg fik konstateret lavt stofskifte efter mit tredje barn. Jeg fik ændret dosis i januar sidste år og min sidste blodprøve viser et TSH på 5,48 og T3 på 2,7.
    Samtidig har jeg lavt blodtryk og lav puls, og nogle gange (kan være flere gange om dagen) føles det som om motoren er tom for benzin, jeg bliver pludselig meget træt og kan ikke fungere optimalt på min arbejdsplads( som er et pengeinstitut) Jeg mister væk i nogle minutter og kan ikke holde øjnene åbne. Jeg har i et 1/2 år nu prøvet at tage mit blodtryk og min puls, med et blodtryk apparat, som vi har på arbejdspladsen og det viser sig, at mit blodtryk styrtdykker, er blevet målt til 88 over 56 med en puls på 53 og nogle gange 90 over 60 med en puls på 45 og nogle gange er pulsen helt nede på 38. Jeg træner normalt, men jeg er bestemt ikke nogen marathon løber. Kan det være sammenhæng mellem min stofskiftesygdom og mit blodtryk og puls?

    ps. Skal tilføjes at jeg bor på Færøerne så muligvis D-vitamin mangel?

    Med venlig hilsen
    Súsanna

    • Kære Susanna,

      Mange tak :-)

      Din puls er en god indikation for, hvor dit stofskifte ligger og en lav puls hænger som oftest sammen med et lavt stofskifte – og puls og blodtryk hænger sammen. Det kan også anbefales, at du tager din morgentemperatur (før du står ud af sengen). Er den under 36,5 grad, så er det også en indikation for lavt stofskifte.

      Mange hilsner
      Inger

  29. tine,

    Hej Inger,

    Jeg har fået målt mit TSH til 3.05. Da jeg planlægger en graviditet bør tallet ikke være over 2.5. Er dette korrekt? og tænker du at der skal laves en TPO-AB. Hvilket tal skal TPO-AB helst ligge på.

    På forhånd tak
    Mvh. Tine

    • Kære Tine,

      Ja, TSH skal helst ligge under 2,5 før graviditet. Det er vigtigt at få målt, om du har forhøjet koncentration af antistoffet TPO-Ab, da dette kan øge risikoen for abort. TPO-Ab skal helst ligge under 30 – dog kan værdien svinge lidt afhængig af hvilket laboratorie/laboratoriemetode, som har bestemt værdien.

      BH
      Inger

  30. Karina,

    Hej Inger.

    Vil du PLEASE være mit lys i det her stofskifte mørke !. Jeg har ALLE symptomer på lavt stofskifte….bortset fra hårtab. Det vil sige….har hårtab på vipper og bryn, men har masser af hår PÅ hoved…..der bare altid er tørt.

    De symptomer stak helt af, da jeg stoppede med at ryge for 1,5 år siden, efter at have røget siden jeg var 15 år (er 52 år). Men jeg kunne ikke få nogle læger til at tjekke mit stofskifte ordentligt…..de ville kun tage TSH, som var indenfor “normalområdet” med 0,8….Jeg har altid svinget mellem 0,6 og 1,6
    Så jeg skiftede selvfølgelig læge igen og igen, til jeg fandt en der ville tage HELE baduljen. Den viste så, at alt er normalt, UNDTAGEN T3 (for lav med 0,97) og FT3 (for lav med 3,3).

    Hvordan skal jeg forholde mig til det ?.

    Jeg har Fibromyalgi, er kronisk træt og udmattet, og i går var jeg 2 timer i arbejdsprøvning, hvor jeg meget UFRIVILLIGT yde en elendig indsats pga tågehjerne ????????. Jeg griber efter halmstrå, fordi jeg VIL være rask….og jeg er totalt sikker på, at fibromyalgi (omend det er anerkendt som selvstændig sygdom), er 100% afledt af ubalance i stofskiftet !.
    Og jeg leder desperat efter vejen ud af sygdom, og håber inderligt at behandling kan rette op på det

    Håber du vil hjælpe….komme med råd og vejledning

    Mvh Karina

    • inger,

      Kære Karina,

      Det gør mig ondt, at du har det så dårligt. Ja, fibromyalgi hænger ofte sammen med ubalance i stofskiftet. Jeg kan anbefale, at du får undersøgt, om du danner antistoffer mod skjoldbruskkirtlen. Disse hedder anti-TPO (thyroidperoxidase antistof) og anti-Tg. Danner du forhøjede koncentrationer af en eller begge, så har du autoimmun sygdom, som med tiden vil nedbryde din skjoldbruskkirtel. Du er formentlig i de indledende faser af autoimmun stofskiftesygdom, hvor din skjoldbruskkirtel endnu ikke er så nedbrudt, at det kan ses på TSH og T4. Hvis det er tilfældet, så vil jeg anbefale, at du kigger nærmere på din kost og din livsstil, da du derved kan genvinde balancen.

      Mange hilsner
      Inger

  31. Malene,

    Hej Inger,
    Jeg er kommet hjem fra lægen med blodprøve svar. Mine stofskifte tal ligger inden for normalen, men jeg har også på din anbefaling i bogen få styr på dit stofskifte bedt om at få tage prøve på antistoffer.
    Jeg har fået et svar på noget som hedder P-Thyriod-peroxidase-antistof, det ligger på 1930 ( enhed klU/L) der står den skal ligge mellem 0 og 60?!
    Jeg er i forvejen i behandling på Gentofte hospital for for højt stofskifte og oplever fuldstændig samme forløb som Anette Grundahl, du fortæller om i din bog.
    Min læge siger jeg skal gå hjem og læse mere om antistoffer. Jeg har bare en fornemmelse af der er noget helt galt?!
    Hvad er din erfaring med så høje antistof tal?
    Mange hilsner fra Malene

    • Kære Malene,

      Din koncentration af antistoffer er væsentligt forhøjet og det betyder, at du har autoimmun stofskiftesygdom. De forhøjede antistoffer er formentlig årsagen til, at du føler, at der er noget helt galt. Den gode nyhed er, at du selv kan gøre meget for at fjerne dine symptomer og genvinde balancen i kroppen. Det kan du læser meget mere om i bogen “Få styr på dit stofskifte” og der er også mulighed for at få en individuel konsultation hos mig. Sidstnævnte kan du læse mere om her http://www.ingerforbes.dk/individuelt/.

      De bedste hilsner
      Inger

  32. Pia Royberg,

    Jeg har igennem de sidste år haft et svingende TSF, mellem 3,8 og 5,1. T4 har på et tidspunkt været på 52, men er nu 64 og TSF 4,8.
    Jeg har fået min skjoldbrugskirtel scannet, da min mor er i behandling grundet lavt stoftskifte. Min prøve var normal. Lægen mener det skyldes stress, da jeg har været sygemeldt for dette, men jeg har ikke været stresset i alle de øvrige år, hvor det har været svingende.
    Jeg lider af træthed, udmattelse, ondt i kroppen, vægtøgelse, hårtab.
    Skal jeg i behandling eller ???
    Lægen jeg har, er i tvivl om hun skal sætte mig i behandling. Jeg har selv været tilbageholdende, da det hele tiden kører op og ned med tallene. Mvh. Pia

    • Kære Pia,

      Jeg synes du skal få undersøgt (ved blodprøve) om du danner antistofferne kaldet anti-TPO eller anti-Tg. Har du forhøjede koncentration af en af disse, så fortæller det, at du har autoimmun stofskiftesygdom og det kan være forklaringen på dine symptomer. I de tidlige faser af den autoimmune stofskiftesygdom Hashimotos svinger stofskiftet ofte meget, men det kan du adressere via kost og livsstil. Du kan spørge din læge om du kan få målt disse antistoffer og hvis han/hun ikke vil rekvirere en test til dig, så har du mulighed for at få testet disse på et privat laboratorium (og skal så selv betale). Jeg kan rekvirere en sådan test for dig, hvis du har brug for det.

      De bedste hilsner
      Inger

  33. Helle Aakmann,

    Hej.
    Jeg har brug for et godt råd. Jeg får behandling for lavt stofskifte og har fået det en del år efterhånden. Får 150 mikrogram eltroxin hver dag. Trods medicinering har jeg det rigtig dårligt for tiden. Ekstrem træthed, voldsomme humørsvingninger, ked af det hed og tårer helt uden grund, depressions symptomer, B12 vitamin underskud, kalium underskud, øget hårtab og tørt/livløst hår, hjertebanken, hovedpine/migræne, dårlig mave, muskel og ledsmerter uden grund, vægtøgning trods alm sund kost og træning. Jeg plejer ar være fyldt med energi og gåpåmod men ejer ikke skyggen af energi til noget som helst for tiden.
    Har været ved lægen og fået målt følgende værdier:
    B12: 175
    Kalium: 3,4
    TSH: 2,7
    T4: 108
    T3: 1,7
    Thyreoglobulin: 55
    Anti-TPO: 11.600
    Jeg er meget skræmt over det høje TPO som bør ligge under 60…
    Jeg er henvist til endokrinolog men kan først få en tid d 20 nov. 2018, kan jeg vente så længe på at få kigget på mit stofskifte?

    Håber du kan vejlede mig lidt og på forhånd tak
    Mvh Helle

  34. Heidi,

    Hej Inger

    Jeg har igennem længere tid haft symptomer på lavt stofskifte. Efter at have presset min læge for udredning, er der taget TSH, som ligger på 1,1 (ref. værdi 0,3-4,0). Da TSH er indenfor normoværdien, er der ikke taget yderligere prøver.
    Istedet har egen læge sendt mig til udredning, både hos lungemediciner og ØNH. Begge steder får jeg svar, at der “tydeligvis er noget galt”, men det har intet med luftvejene som sådan at gøre.
    Nu er jeg tilbage ved start. Jeg har fortsat de samme symptomer, som ikke kan forklares. Jeg har fået besked om, at det er åbenbart er min “habituelle tilstand”. Jeg skal forlige mig med, at det er kronisk og livslangt…..og at der aldrig kommer en forklaring på symptomerne.
    Jeg mistænker fortsat noget med stofskiftet. Hvad gør jeg så nu?

    Mvh
    Heidi

    • Kære Heidi,

      Du har mulighed for at få taget de relevante stofskifteprøver ved et privat laboratorium. Jeg kan rekvirere prøver hos dig hos Nordic Laboratories, hvor du får taget blodprøven i København. Du kan læse mere om testen her http://nordiclabs.com/EDetail.aspx?id=2562 .
      Du er velkommen til at sende mig en mail (inger@ingerforbes.dk), hvis du ønsker, at jeg skal rekvirere testen til dig. Det koster samlet ca. 3000 kr – ca. 2500 kr for selve testen og ca. 500 kr for at få taget blodprøven.

      Mange hilsner
      Inger

  35. Else-Maria Andersen,

    Kære Inger
    Jeg er ret frustreret på min endokrinolog. Jeg fik taget blodprøver med svar over e-boks. Jeg har for lavt stofskifte og er i behandling med liothyronin (5 mikrogram dgl) og euthyrox (75 mikrogram dgl). Min TSH lå på 0,64 ref 0,40-4.80 T4 66 ref 70-140 frit T4 11,3 ref 11,5-22-7 T3 1,3 ref 1,0-2,6 T3 reaktions test 1,19 ref 0,80-1,20.
    Jeg har været så enormt træt på det sidste, kan nærmest ikke slæbe mig ud af sengen, har den vildeste hovedpine hele tiden og smerter i led og muskler. Min læge skriver så over e-boks, at mine blodprøver ser fine ud og at jeg skal fortsætte min behandling uændret.
    Det skal siges, at jeg også lider af binyrebarkinsufficiens (sekundær addison) og har absolut ingen egenproduktion af kortisol. Men denne er velbehandlet.
    Jeg er begyndt at spekulere på om jeg har sekundær/tertiær hypothyriodisme, giver dette mening? Min endokrinolog vil udelukkende se på TSH og jeg kan mærke, at mit stofskifte ligger for lavt! Hvad kan jeg gøre selv?
    Kærlig hilsen en frustreret Else-Maria

  36. Sophie,

    Kære Inger. Jeg kan se, at du hjælper mange – måske du også kan hjælpe mig. Jeg har haft et halvt år med forbigående højt stofskifte. (Hvor jeg havde det forfærdeligt!), men det gik over for et halvt år siden. Nu er jeg netop blevet tjekket igen, også fordi, jeg kan mærke nogle symptomer på lavt stofskifte. Mine værdier ser nu sådan ud:

    – TSH: 1, 49
    - T4: 14,9
    - Thyroidperoxidase – Ab;P: 97
    TRAB: <1,0

    Jeg er meget ny i denne verden, og jeg skriver mest, fordi jeg følte mig enormt dårligt behandlet hos lægen sidst. Jeg blev ikke lyttet til, og han troede på ingen måde på, at jeg havde det så dårligt ved det forbigående høje stofskifte, som jeg havde. Denne gang er det ikke nær så slemt, men jeg er meget OBS på at ville følges ordentligt og have den rette behandling. (Hvis det skal behandles), så jeg ikke ender ud i det helvede, det var sidst.

    Kan du se, hvad prøvesvarene tyder på, og er der nogle gode råd til snakken med lægen? Dbh Sophie

    • inger,

      Kære Sophie,

      Dine blodprøver indikerer, at du har en autoimmun stofskiftesygdom, da du har forhøjet koncentration af antistoffet thyroidperoxidase-Ab. Det kunne tyde på Hashimoto’s Thyreoiditis. Der er meget du selv kan gøre for at undgå at sygdommen udvikler sig. Ved at kigge nærmere på din kost og livsstil kan du undgå/reducere symptomerne. Du kan finde masser af information her på hjemmesiden og jeg kan også anbefale vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som du kan låne på biblioteket eller købe i boghandlen eller her https://www.saxo.com/dk/faa-styr-paa-dit-stofskifte_inger-m-forbes;else-marie-juhl-thomsen_indbundet_9788740022957

      Mange hilsner
      Inger

  37. Anne,

    Hej Inger.

    Ved snart ikke hvad jeg skal gøre. Er diagonostiseret med lavt stofskifte og for 12 år siden fik jeg fjernet halvdelen af min skjolburgskirtel og resten for små 2 år siden pga. indadgående struma.
    Er i behandling med euthyrox med skiftende dosis pr. dag (150 mg – 200mg). Samtidig er jeg i behandling med Elvanse (ADHD).
    Har haft daglige symptomer som træt efter kl 12, “tågehjerne”, kuldeskær, vægten opad (nu stabil) og ikke mindst min hukommelse, som bliver dårligere og dårligere. Har snakket med min læge omkring dette, men hun påstår, at det intet har med mit stofskifte at gøre, men er noget psysisk og dermed en fin henvisning til psykiater, som har sagt, at det ikke har noget med min psyke at gøre.
    Jeg er igang med en HF, men kan simpelthen ikke overskue det, da jeg bruger for meget tid (læser lige det hele i bogen igen) på, at huske hvad jeg “har lært” den pågældende dag :(
    Det her påvirker både mine børn og mig selv, da manglende overskud i hverdagen, kan stresse.
    Mine blodprøvetal er således:
    TSH 0,12 (0,30-4,0)
    T4 16,8 (10,0-26,0)
    T3 4,7 (3,3-6,1)
    Jern 20 (9-24)
    B12 296 (150-800)
    Håber du kan hjælpe mig med en forklaring på mine symptomer? :)

    På forhånd tak
    Anne.

    • inger,

      Kære Anne,

      Det gør mig ondt, at du har så meget at slås med og at du har det så dårligt. Først og fremmest vil jeg anbefale, at du får undersøgt, om du har forhøjet koncentration af antistofferne anti-TPO og anti-Tg. Gør du det, så har du den autoimmune stofskiftesygdom Hashimotos og det kan forklare alle dine symptomer. Hvis din læge ikke vil tage disse blodprøver, så kan jeg rekvirere disse til dig hos et privat laboratorium – det koster ca. 2000 kr. Ved at kigge nærmere på din kost og din livsstil og tage relevante kosttilskud kan du med stor sandsynlighed få det meget bedre. Du kan finde den information du har brug for i vores bog “Få styr på dit stofskifte” eller i mit online kursus “Træt af at være træt? – få ny energi med balance i stofskiftet”. Der er også masser af gratis information her på hjemmesiden. Du får mere info via disse links http://www.ingerforbes.dk/online-kurser/traetafatvaeretraet/ og https://www.saxo.com/dk/faa-styr-paa-dit-stofskifte_inger-m-forbes;else-marie-juhl-thomsen_indbundet_9788740022957.

      De bedste hilsner
      Inger

  38. Marta Pedersen,

    Hej Inger,
    Jeg har været igennem i missed abortion i starten af januar. Var 12 uger henne, men fosteret døde i uge 7+?). Det var 2. gang jeg har mistet (havde en SA i okt ’17, har dog også 2 raske, dejlige drenge i forvejen). Min læge har taget nogle blodprøver på mig for 2 uger siden, for jeg havde symptomer på lavt stofskifte (det mente lægen dog ikke jeg havde, men har ikke snakket med hende om det endnu),som viser at min:
    TSH – 3,07 iU/L (0,40-4,8)
    vit. 12 – 331 pmol/L. ( >200)
    Ferritin – 24 ug/L. (12-300)
    Folat – 53,2 nmol/L. (>8,6)
    Vit d – 179 nmol/L. (>50)
    Kan du se ud fra disse tal, om jeg har lavt stofskifte? Kan det evt lave stofskifte være grunden til de pludselige aborter?
    Mvh. Marta

    • inger,

      Kære Marta,

      Det gør mig ondt, at du har aborteret. Ja, det kan sagtens skyldes dit stofskifte, som ligger lavt. Jeg vil anbefale, at du får udredt dit stofskifte yderligere – og især bliver testet for autoimmunitet (via antistofferne anti-TPO og anti-Tg). Du mangler jern (lav ferritin), så jeg vil også anbefale at du tager tilskud af jern.

      Mange hilsner
      Inger

      • Marta Pedersen,

        Hej Inger. Mange tak for dit svar. Jeg har været hos lægen igen, men den eneste ekstra prøve jeg kunne få hende til st tage er anti-TPo (thyroidperoxidase-Ab;P) som ligger på <50 (p.d.e.), hvor normen er <60. Så den tænker jeg er ok og jeg (heldigvis) ikke har en autoimmun sygdom?
        Mvh. Marta

        • inger,

          Hej Marta,

          Dejligt at anti-TPO er lav, men ærgerligt at de ikke måler en eksakt værdi.

          Du kan imidlertid godt have en forhøjet anti-Tg (og dermed autoimmun sygdom), selvom anti-TPO ikke er forhøjet. Hvis du mistænker at du har autoimmun sygdom vil jeg derfor anbefale, at du også får målt anti-Tg.

          Mange hilsner
          Inger

  39. Danielle Hansen,

    Hej

    Har i dag fået taget blodprøver
    tsh 6,04
    t4 68
    t4 frit 11,6
    t3 1,4
    Thyroidperoxidase-Ab;P 392

    Min læge mener ikke der er grund til behandling og jeg vil gerne hvis jeg kan undgå hormon behandling

    Men hvad kan jeg gøre selv for at bryde dette?

    • Kære Danielle,

      Du har autoimmun stofskiftesygdom, da du har forhøjet koncentration af antistoffet Thyroidperoxidase antistof.

      Du kan gøre rigtig meget selv. Læs evt. vores bog “Få styr på dit stofskifte” og du er også velkommen til at booke en konsultation hos mig http://www.ingerforbes.dk/individuelt/.

      Mange hilsner
      Inger

  40. Merryann Kjær,

    Hej Inger!
    Jeg har i mange, mange måneder været så mega træt, tåge hoved, glemsom ondt i musklerne, håret falder af og tør hud. Jeg fik taget stofskifte blodprøver som viste følgende:
    TSH 4,73
    T4 11,3
    T3 1,65
    Min læge sagde de var normale den smule der svingede ud betød ikke noget.
    Jeg kommenterede det og spurgte hvorfor i alverden jeg så var så træt, havde det så dårligt. Hun synes så at jeg skulle få taget endu en prøve og hvis den stadig var i udsving kunne hun overveje at give mig medicin mod lavt stofskifte.
    De nye tal viser så:
    TSH 3,22
    T4 12,2
    T3 1,67
    Jeg forstår ikke at der kan være sådan en forskel på de tal. De er taget med 1 mdr mellemrum.Jeg har tidligere fået fortalt at jeg havde subklinisk LS, men ikke noget at behandle for.
    jeg ved ikke hvad jeg selv kan gøre for at få det bedre.
    MVH
    Merryann Kjær

    • Hej Merryann,

      Dine stofskiftetal har ikke ændret sig nævneværdigt, men dit stofskifte ligger lavt. Det er vigtig at finde årsagen til at det ligger lavt og den hyppigste årsag er autoimmunitet, så det synes jeg du skal undersøge nærmere. Bed din læge om at måle antistofferne anti-TPO og anti-Tg – er disse forhøjede, så ved du, at dine problemer skyldes autoimmunitet, som kan behandles effektivt vha kost og livsstil.

      Mange hilsner
      Inger

  41. Rikke,

    Kære Inger

    Jeg er i tvivl om jeg har en stofskifte sygdom

    Mit stofskifte ligger indenfor normalen:
    Thyrotropin (TSH): 3,62
    Thyroxin FRIT (T4): 15,9
    Thyroxin (T4): 104

    Men mine antistoffer ser således ud:
    Thyroglobulin: 4310
    Thyroidperoxidase: 4230

    Endokrinologisk har prøvet at behandle mig med Eltroxin men nu ligger mit thyrotropin (tsh) på 0,04 og mit thyroxin (t4) på 145 så nu har de stoppet behandlingen med eltroxin.

    Jeg har været enormt træt og deprimeret og meget svært ved at huske og har meget kløe i huden (aner ikke om det har en sammenhæng).

    Hvad tænker du om det hele?

    Mvh. Rikke

    • Kære Rikke,

      Da du har forhøjet koncentration af antistoffer, så fortæller det, at du har autoimmun stofskiftesygdom – den type som hedder Hashimotos. Du kan behandle sygdommen effektivt ved hjælp af kost og livsstil. Jeg kan anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som du kan købe hos boghandleren eller låne på biblioteket. Du er naturligvis også velkommen til at booke en konsultation.

      Mange hilsner
      Inger

  42. Majbritt Lundberg,

    Vil gerne høre din mening om mine Thyrotropin Tsh tal som ligger på 1,68…sidst jeg fik målt alle mine tal var i 2017…har kigget tilbage til 2010 og der kan jeg ikke se tallene målt i årene imellem,hvilket jeg finder meget underligt da jeg er opereret for kræft i skjoldbruskkirtlen og fik denne fjernet…

    • Kære Majbritt,

      Man kan ikke sige noget om stofskiftet alene udfra TSH – en værdi på 1,68 er som udgangspunkt ok. Det er vigtigere at finde ud af, om du dengang havde forhøjet koncentration af antistoffer (anti-TPO, anti-Tg) – du kan tjekke dine gamle blodprøveresultater. Hvis du dengang havde forhøjet koncentration af antistoffer, så har du autoimmunitet i kroppen og det kan give mange symptomer – også selvom kirtlen er fjernet. Du kan dog heldigvis selv gøre meget via kost og livsstil og dermed fjerne/reducere disse symptomer.

      Mange hilsner
      Inger

      Mange hilsner
      Inger

  43. Stine,

    Kære Inger
    Jeg vil gerne høre om TSH på 4,02 og anti-TPO på 125, indikerer Hashimotos eller om det kan være tale om noget andet? Skal det tages nogle ekstra blødprøver? Har prøvet at være gravid med barn nr 2 i ca 2 år nu uden resultat. Jeg har aftale med min læge men vil gerne høre din mening. Dbh
    Stine

    • Kære Stine,

      Ja, du har Hashimotos (pga. forhøjet anti-TPO) og sandsynligvis begyndende lavt stofskifte (pga. en relativ høj TSH). Det kan sagtens være årsagen (eller en del af årsagen) til dine problemer med at blive gravid.

      Mange hilsner
      Inger

  44. Yasemen Kaya,

    Kære Inger
    Tak for en rigtig hjemmeside og for dine brugbare svar!
    Jeg håber at du kan hjælpe mig også.
    Sagen kort, jeg fødte mit 2.barn for knap 12 mdr siden, 1 mdr efter får jeg knudestruma/inflammation i skjoldbruskkirtlen. Den forsvinder på få dage, hvorefter jeg får post partum hypothyreose
    TSH 22 nu 0.3
    T4, 6 nu 12
    T3 2, 3 nu 3
    TRAK, neg
    TPO, 599
    CRP, 24 nu 10
    Jeg får 75 mikrogram levaxin/dag
    B12, jern og d-vit indenfor ref.
    Hvad fejler jeg, når min læge siger at det ikke er hashimotoa? Kan denne tilstand være forbigående pg kan dette måles på nogen måder?
    Mit største problem er vægtøgning, humørsvingning og ledsmerter (lægen siger det skyldes amning)

    • inger,

      Kære Yasemen,

      Selv mange tak. Du har forhøjet koncentration af antistoffet anti-TPO og forhøjet TSH, så jeg mener at du har den autoimmune stofskiftesygdom Hashimotos. Der kan dog også være andet på spil på grund af din knudestruma. Du kan gøre meget selv for at behandle autoimmuniteten via kost, kosttilskud og livsstil.

      Mange hilsner
      Inger

  45. Lavt stofskifte,

    Hej inger. Tak for en god og brugbar hjemmeside.

    Jeg har lige fået konstateret lavt stofskifte og min læge har ordineret 50 mg. Eltroxin til en start. Jeg kan jo læse at lavt stofskifte er et symptom på en anden sygdom. Det nævnte min læge dog ikke noget om, andet en sygdommen var lavt stofskifte. Kan du mon tyde den bagvedliggende grund på mine blodprøver.

    Tsh: 4.2
    T4: 9.8
    T3: 3.7
    Thyroidperoxidase ab: 8076

    • inger,

      Kære Rikke,

      Du har forhøjet koncentration af antistoffer og en let forhøjet TSH. Det tyder på den autoimmune stofskiftesygdom Hashimotos.

      Mange gode hilsner
      Inger

  46. Lene,

    Kære Inger,
    Mon du kan hjælpe mig med at tyde følgende blodprøvesvar:
    Vitamin D (D3+D2): 43
    Ferritin: 292
    Vitamin B12: 315
    TSH: 9,12
    T4: 13,4

    Jeg er overrasket over mit høje TSH-tal og har ikke tidligere haft tanke på stofskiftet men tillagt det evt. overgangsalder at jeg har de udfordringer, jeg har: vægtøgning, træthed, forstoppelse, kan have svært ved at finde ord. Det ser jeg KAN have med for lavt stofskifte at gøre.
    Bør jeg bede om yderligere undersøgelser på baggrund af ovenstående tal?

    Mange hilsner Lene

    • Kære Lene,

      Dit stofskifte er ret lavt. Du har desværre ikke fået testet, om du danner forhøjet koncentration af antistofferne thyroidperoxidase antistof (anti-tpo) og/eller anti-Tg. En forhøjet koncentration af disse giver i sig selv symptomer, men fortæller også, at dit stofskifte vil forværres over tid. Hvis din læge ikke vil teste for disse, så kan du selv rekvirere en test her https://www.letsgetchecked.com/dk/en/home-thyroid-antibody-test/ . Måske har du allerede fået målt disse antistoffer – du kan se dine gamle blodprøver på http://www.sundhed.dk under laboratoriesvar (du logger på med nem-id)

      Mange hilsner
      Inger

  47. Lene,

    Hej Inger,

    Jeg har nu fået svar på mine tests (lets get checked):
    TSH 12,3 mIU/L
    FT4 13,5 pmol/L
    T3 4,6 pmol/L
    Anti-Thyroid Peroxidase Antibodies (TPEX) 362 IU/ml
    T4 70 nmol/L
    Anti Thyroglobulin Antibodies (TGAB) 583 IU/ml

    Hvad siger tallene umiddelbart dig?

    Hilsner Lene

    • Kære Lene,

      Da du har forhøjet koncentration af begge antistoffer og forhøjet TSH, så har du autoimmun stofskiftesygdom – den type, som hedder Hashimoto. Du skal ikke fortvivle – der er meget du kan gøre for at få styr på dit stofskifte via kost og livsstil – og du har muligvis også brug for medicin.

      Mange hilsner
      Inger

  48. Hej Inger
    Hvad hvis TSH ligger på 4 (forhøjet) og t3 ligeledes er forhøjet?. Det syntes jeg er meget mærkeligt. For hvis TSH er højt, er det jo lavt stofskifte – men samtidig er t3 forhøjet som jo er for højt stofskifte. Giver det mening?. Kh Jeanette

    • Hej Jeanette
      Ja, det er ikke typisk, men kan skyldes infektion, skadelige stoffer og mangel på essentielle næringsstoffer.

      Mange hilsner
      Inger

  49. Bettina,

    Hej Inger

    Jeg har fået følgende blodprøvesvar:
    Thyroidperoxidase-Ab;P: 254
    Thyrotropin [TSH];P: 2.02
    Thyroxin frit [T4];P: 14,0
    Vitamin B12;P: 476
    25-Hydroxy-Vitamin D(D3+D2);P: 60

    Alle værdier er normale og gode, lige bortset for den øverste, som jo er forhøjet. T3 er ikke blevet målt. Kan du udfra ovenstående sige, om der er en indikation på, om jeg er på vej til nogle stofskifteproblemer. Jeg har nemlig rigtig mange af de symptomer, som karakteriserer stofskiftesygdom.

    Jeg har ofte fået målt lavt D-vitamin, jern og B12.

    Hilsen Bettina

    • Kære Bettina,

      Da thyroidperoxidase-Ab er forhøjet fortæller det, at du har autoimmunitet – det som kaldes Hashimoto. Det udvikler sig på sigt til lavt stofskifte. Du kan heldigvis gøre meget for at udgå dette. Jeg kan anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte” og du er altid velkommen til at booke en konsultation hos mig.

      Mange hilsner
      Inger

  50. Mathias,

    Hej Inger

    Jeg har lige modtaget mine blodprøvesvar. Her kan jeg se at jeg har en smule for højt stoftskifte.
    TSH: 0,37 (Referenceramme: 0,4-4,8)
    T3: 1,6 (1-2,6)
    T4: 18,8 (11,5-22,7)
    Jeg har symptomer som sitren i musklerne (små muskelkramper), ømhed i underarm og læg og derudover er jeg en smule træt hele tiden.

    Hvad siger tallene dig?
    På forhånd tak.

  51. Victoria,

    Kære Inger,

    Jeg har de sidste 8 måneder oplevet øget træthed og manglende evne til at fokusere, og som månederne er gået er min hud blevet meget tør og har udviklet eksem-lignende områder af tørhed på især benene, som også har været hævede sammen med mine fødder. Derudover har jeg oplevet en smule vægtstigning samt også voldsommere menstruationssmerter samt også nogle smerter i mine led (primært ankler og knæ) samt i rykken.

    På grund af dette læste jeg op på lidt forskelligt (bla. d-vitamin-mangel og lavt/høj stofskifte), hvorefter jeg gik til lægen for at få taget en blodprøve. Jeg har lige fået mine resultater fra min læge, som siger at alt er fint, dog kan jeg se, at min TSH er forhøjet, mens min frit T4 er normal:
    Thyrotropin (TSH): 6.86*10^3
    Thyroxin frit (T4): 13.8
    (Jeg fik hverken testet frit T3 eller antistofferne)

    Jeg ved ikke om mine symptomer er sammenkoblede og om de kan have noget med mine værdier at gøre, men jeg ville blot høre dig om, om du mener, at jeg skal undersøge det nærmere (måske for lavt stofskifte) eller om jeg blot skal tænke mine symptomer som værende et resultat af stress og mindre aktivitet end normalt, som min læge siger.

    Mvh
    Victoria

    • Kære Victoria,

      Dit stofskifte ligger for lavt og jeg vil på det kraftigste anbefale, at du får målt, om du danner forhøjet koncentration af antistofferne anti-TPO og anti-Tg, så du kan får klarlagt årsagen til dit lave stofskifte.

      Mange hilsner
      Inger

  52. Charlotte,

    Hej igen, i forlængelse af min tidligere besked, har jeg nu fået målt mit Anti-TPO som er over 3.000.

    Hilsen Charlotte

    • Kære Charlotte,
      Forhøjet koncentration af anti-tpo betyder, at du har autoimmunitet og at det på sigt vil ødelægge dit stofskifte. Det kan du behandle effektivt ved hjælp af kost og livsstil.

      Alt det bedste
      Inger

    • Kære Charlotte,

      En forhøjet anti-tpo fortæller, at der er tale om autoimmunitet – nærmere bestemt det der kaldes Hashimotos. Det vil på sigt udvikle sig til lavt stofskifte (måske er der allerede sket). Men fortvivl ikke, der er nemlig rigtig meget du selv kan gøre for at genvinde balancen. Jeg kan anbefale at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte”. Mange hilsner Inger

  53. NS,

    Hej Inger,

    Jeg kan slet ikke finde rundt i mit lave stofskifte. Min læge benægter at jeg har en autoimmun sygdom oveni mit lave stofskifte, selvom anti-tpo er 1210….
    TSH – 1,23
    T4 – 149
    T3 – 1,7

    Er på massere af medicin og blodprøven er for noget tid siden, men jeg har ulidelige symptomer hver eneste dag som påvirker mig meget. Kan man godt ikke have noget autoimmunt selvom den slår ud med så høje tal?

    Hvad tænker du?

    • inger,

      Kære NS

      Forhøjet anti-tpo betyder, at du har autoimmunitet og det giver i sig selv mange symptomer. Det er muligt at behandle autoimmuniteten ved hjælp af kost og livsstil, så fortvivl ikke.

      Mange hilsner
      Inger

  54. Antje Maria Hjortholt,

    Hej Inger
    Kan du hjælpe med at tyde min blodprøve, som viser TSH:0,01 T3:113 T4:2,3
    Min læge har ikke givet udtryk for hvorfor min TSH er så lav, men har valgt at sende mig til udredning på endokrinologisk amb. hvor jeg har tid slut juni. Jeg føler at jeg har alverdens symptomer og har det rigtig skidt. Kan ikke kende mig selv mere.
    Mvh AH

    • Hej Antje,

      Du har forhøjet stofskifte og har brug for behandling og jeg synes, at det er for længe at vente til slut juni. Jeg vil anbefale, at du taler med din praktiserende læge om det og også beder om at få testet antistoffet TR-Ab. Er dette tal forhøjet, så fortæller det at du har Graves, som er en autoimmun sygdom, der leder til forhøjet stofskifte.

      Mange hilsner
      Inger

  55. Rie Juhl,

    Hej
    Jeg skriver da jeg har mistanke om at jeg har for lavt stofskifte. Jeg har døjet med hvad lægen mener er stress symptomer i flere år nu og synes ikke det bliver bedre, trods nedsat arbejdstid, sundt kost og motion. Jeg er træt konstant, har ikke det store overskud. Har en struma der vokser pt, lav puls, døjer konstant med forstoppelse osv. Jeg har fået taget blodprøver for at tjekke stofskiftet for et år siden hvor jeg fik at vide at alt er normalt og nu senest idag, hvor jeg lige har fået svar tilbage. Kan du tyde blodprøverne for mig og fortælle om der er noget jeg skal være opmærksom på?
    Mvh Rie
    Resultat fra:
    idag: 1.26 10^-3int.enh/l
    14/6-21: 1.35 10^-3int.eng/l
    24/4-19: 1,68miu/l
    29/4-15: 1.10miu/l
    30/6-14: 1,12miu/l
    Mvh Rie
    Resu

    • Kære Rie,
      Ud fra dine symptomer kunne det godt tyde på lavt stofskifte, men din TSH ligger pænt indenfor normalområdet. Der er dog en række andre stofskiftetal, som du bør få undersøgt – T3, T4 og antistofferne anti-tpo og anti-tg. Jeg synes, at du skal bede din læge rekvirere test for disse. Jeg kan rekvirere test til dig på privatlaboratorium, men så skal du selv betale.
      Mange hilsner
      Inger

      • Rie Juhl,

        Mange tak for dit svar. Lægen har netop skrevet tilbage, at de ikke vil tage de blodprøver, når mit TSH er normalt. Hvad vil det koste selv at betale for blodprøverne?
        Mvh Rie

  56. Josephine,

    Hej
    Nu kan jeg se at du har givet rigtig gode svar til andre som har spørgsmål til deres stofskifte.
    Jeg har fået taget thyroidperoxidase-Ab;P som ligger på 4250. Det synes jeg lyder ekstremt højt? Jeg er i gang med den helt store udredning på grund af pludselig vægttab på over 22 kg over en periode på 4 måneder. Jeg har desuden fået konstateret type 2 diabetes sidste år, det kom en del bag på min læge da jeg ingen symptomer havde og nu ligner jeg er skelet på hud på. Jeg var ikke overvægtig før de over 22 kg blev tabt.
    Jeg håber du måske kan give lidt klarhed mens jeg venter på diverse indkaldelser.

    • inger,

      Kære Josephine,

      Din værdi på 4250 for thyroidperoxidase-Ab er rimelig høj, men du skal ikke fortvivle. Der er meget, du selv kan gøre for at reducere koncentrationen af dette antistof. Det er velbeskrevet i vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som du kan låne på biblioteket eller købe i boghandlen.

      Du er altid velkommen til at booke en konsultation, hvor vi gennemgår din problematik nøje, så du kan få den rette rådgivning. Hvis du er interesseret i det, så skriv gerne en mail til inger@ingerforbes.dk.

      Mange hilsner
      Inger

  57. Rikke,

    Hej Inger,

    Kan se alle de fine svar du har givet herover.

    Mine tal er:

    Tsh 0,001
    T4 160
    T3 2,8
    Thyroidperoxidase Ab;p 3740
    (TRAB) 9,6

    Betyder det Graves? Og kan man gøre en stor forskel i forhold til kosten? Eller er det medicin?

    Mvh Rikke

    • inger,

      Kære Rikke,

      Ja, det betyder, at det er Graves, som er en autoimmun sygdom. Du kan gøre meget selv ved hjælp af kost og livsstil og du kan læse om det i vores bog “Få styr på dit stofskifte”. Du har også mulighed for at få en konsultation hos mig. Nogle gange er det muligt at undgå medicin, men nogle gange er det nødvendigt med medicin i en kortere eller længere periode.

      Mange hilsner
      Inger

  58. Kristina,

    Hej Inge,
    Jeg har fået taget et sæt test, da vi ikke har kunne undfange inden for det sidste års tid.

    Her ligger
    Tsh på 3,04 som vist er normalt, men Thyroidperoxidase-Ab;P ligger på 3780 som lader til at være højt?

    De andre prøver Antimüllersk hormon;P, østradiol og follitropin ligger umiddelbart indenfor normalen.

    Er det noget som jeg skal være opmærksom på?

    Hilsen Kristina

    • inger,

      Kære Kristina,

      Ja, det er noget du skal være opmærksom på og det kan være årsagen til jeres udfordringer med fertiliteten. Det er komplekst og jeg vil ikke skrive en lang stil til dig her. Du er dog meget velkommen til at ringe til mig på 30222087 i næste uge.

      Mange hilsner
      Inger

  59. Nik,

    Hej Inger
    Jeg døjer med mange symptomer som passer på forhøjet stofskifte;
    Træthed, tager ikke på i vægt, nervøsitet/angst, dirren/rysten, har det varmt ofte, osv.

    Har resultat af tests der lyder således:
    TSH: 1,02
    T4: 18,7
    Thyroid peroxidase-Ab;P: 10,0
    Thyrotropinreceptor-Ab (TRAB);P: <1,0

    Fået at vide det er inden for normalen, og at mit fri T4 ligger i den høje ende af normalen, og derfor er tegn på at jeg har en god mængde stofskiftehormon frit tilgængeligt for kroppen at bruge af.

    Jeg er nysgerrig om du vil vurdere alt er normalt her? Og at årsagen til mine symptomer ikke er stofskifterelateret.
    Eller vil du vurdere flere tests ville være en god ide, og hvilke?

    På forhånd mange tak.
    Hilsen Nik

    • Hej Nik,

      Det gør mig ondt, at du har det dårligt. Dine stofskiftetal ser umiddelbart fine ud. Du mangler dog at få testet det antistof som hedder thyroglobulin-ab (eller anti-tg). Ligeledes mangler du at få testet det aktive stofskiftehormon T3 – helst den frie værdi. Hvis din læge ikke vil rekvirere disse prøver til dig, så kan du købe dem her https://betterlabs.dk/collections/stofskifte-test

      Mange hilsner
      Inger

  60. Katrine,

    Hej Inger.

    Jeg er lidt rådvild og faret vild i junglen omkring stofskiftet.

    Jeg har fået målt mine tal med 3 ugers mellemrum.

    Mit TSH er stigende.
    Det ligger nu på 8,78
    T4: 115
    T3: 132
    T4(frit) 15,9
    T3(frit) 4,0
    Antistof er på 78.

    Jeg døjer meget med ondt i muskler/led, migræne, træthed, vægtøgning osv.

    Min læge har ikke rigtigt givet mig en forklaring på, om det her er kronisk, men blot udskrevet Eltroxin.

    Hvad er dine tanker?

    Mvh Katrine

    • inger,

      Kære Katrine,
      Du har lavt stofskifte og den type man kalder autoimmunt eller Hashimotos. Du skal vide, at du kan gøre rigtig meget for selv at behandle dit stofskifte via kost og livsstil og dermed slippe for symptomerne. Jeg kan varmt anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte”. Du kan låne den på biblioteket eller købe den i boghandlen. Du er naturligvis også velkommen til en konsultation hos mig – du er velkommen til at skrive en mail til inger@ingerforbes.dk.

      Mange hilsner
      Inger

  61. Lea,

    Hej!
    Jeg har fået følgende svar fra lægen, der ikke mener der er noget galt. Jeg synes bare det virker ualmindeligt højt. Har både familie med stofskiftesygdom og svært ved at tabe mig.

    Autoantistoffer
    Thyroidperoxidase-Ab;P
    Resultat
    730 × 10³ IU/L
    Normalområde
    < 11

    Har lægen ret i at tallet ikke er noget at bekymre sig om?

    • inger,

      Kære Lea,

      Din forhøjede værdi for antistoffet thyroidperoxidase-Ab betyder, at du har autoimmunitet i din krop. Det vil med stor sandsynlighed medføre, at dit stofskifte med tiden falder og bliver så lavt, at du har brug for stofskiftemedicin. Men fortvivl ikke. Der er rigtig meget du selv kan gøre for at forhindre dette. Jeg kan anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som fortæller hvad du kan gøre. Bogen kan lånes på biblioteket eller købes i boghandlen. Du er også velkommen til at booke en konsultation ved at skrive til inger@ingerforbes.dk.

      Mange hilsner
      Inger

  62. Rikke,

    Min datter har fået taget en blodprøve og tallene siger 0.685 10^-3 int./enh/l – hvad betyder det? Jeg kan læse mig frem til at der måles i TSH enheder, men hvordan ved jeg hvilken enhed 0.685 er? Er det for højt eller for lavt stofskifte?

    • Kære Rikke,

      En TSH på 0,7 ligger indenfor normalområdet. Det er dog ikke muligt at vurdere stofskiftet alene ud fra denne værdi. Det er vigtigt også at få målt antistoffer, T3 og T4 – samt kigge på symptombilledet.

      Mange hilsner
      Inger

  63. Gry,

    Hejsa.

    Jeg håber, du kan hjælpe med svar :)

    Jeg har gennem længere tid døjet meget med luske- og ledsmerter, udtalt træthed, rysten på hænderne, væskeophobning, osv.
    Jeg har en LANG sygejournal over de sidste 3 år, grundet tidligere appetitløshed, mavesmerter, opkastninger, massivt vægttab. Derfor har jeg været lidt rundt i sundhedssystemet, men uden afklaring.

    Nu er jeg ENDELIG blevet henvist til undersøgelse i endokrinologisk regi.
    Jeg har fået taget blodprøver, som ser således ud:

    Tsh: 2,4 (0,3-4,0)
    Thyroglobulin: 68,4 (ref <50)
    Thyroxin: 109 (60-130)
    Thyroxinbindingskap: 0,89 (0,64-1,22)
    Triiothyronin (T3): 1,4 (1,3-2,2)

    Thyreoidea-stim+blok: 0,27 (ref <1,0)
    Thyroglobulin-AB: 30 (ref <60)
    Thyroidperoxidase mangler jeg stadig svar på.

    Jeg kan se, at T3 ligger i den Aller laveste ende af normalen, og at thyroglobulin er forhøjet.
    Kan du sige noget ud fra blodprøverne, og om jeg ENDELIG kan få en afklaring på mine symptomer?

    Pft
    Mvh Gry

    • Kære Gry,

      Det er vigtigt at kende værdien for thyroidperoxidase antistof, før der konkluderes noget.

      kh
      Inger

  64. Jeppe Pedersen,

    Ser det her ok ud?
    Jeg føler mig varm, har hedeture, men har fået det bedre efter at spise jod/alge tilskud de seneste dag, mvh Jeppe

    TSH 5,5
    T4 10
    T3 4,5
    Thyroidperoxidase-Ab;P 405
    Thyrotropinreceptor-Ab [TRAB];P endnu ikke klarlagt

    • Kære Jeppe,

      Dit stofskifte ligger lavt og du har den autoimmune sygdom Hashimotos. Fortvivl ikke – der er rigtig meget du selv kan gøre for at genvinde balancen i dit stofskifte. Jeg vil anbefale, at du læser vores bog “Få styr på dit stofskifte” – her får du et godt overblik over, hvad du kan gøre.

      kh Inger

  65. Ay,

    Hej, håber du kan hjælpe.

    Jeg har næsten alle symptomer på højt stofskifte.
    Rastløshed, konstant svedig og varm hud, svedig håndflader. Hedeture, varmefornemmelse.. hovedpine, depressions symptomer og meget mere.

    Jeg er blevet testet for tsh: den ligger på 0.89. Er det normalt?

    • Hej Ayaan,

      For at finde ud af, om det er stofskiftet, der er skyld i dine symptomer, så skal du have taget flere blodprøver – en tsh på 0,89 er ikke umiddelbart problematisk, men dette tal kan ikke stå alene. Jeg vil anbefale, at du beder din læge om at måle følgende:
      Stofskiftehormonerne T4 og T3 (helst de frie værdier)
      Stofskifteantistofferne anti-TPO og TRAb (og også gerne anti-TG)
      På basis af disse tal, kan man vurdere, om det er dit stofskifte, der er ude af balance og skyld i dine symptomer.
      Mange hilsner
      Inger

  66. Nanna,

    Jeg har for høje tsh tal de ligger på 6,74 men de svinger og ligger også normalt. Har opdaget at stress for dem til at stige. Lige nu er de høje og jeg kan næsten ikke slæbe mig afsted på job. Hvordan kan man behandle det, når det i nogle måneder selv regulere sig og er normalt.
    Vh nanna

    • Kære Nanna,

      Det er korrekt at stofskiftet påvirkes rigtig meget af stress. Der er mange måder du selv kan påvirke/behandle dit stofskifte på. Jeg kan anbefale vores bog “Få styr på dit stofskifte”, som går i dybden med de forhold, som påvirker stofskiftet.

      kh
      Inger

  67. Line,

    Kære Inger
    Jeg har fået taget forskellige blodprøver pga. mistanke om for højt stofskifte. Haft pludseligt vægttab, indre uro, koncentrationsbesvær, hukommelsesbesvær, hårtab. Mine resultater er
    TSH 0,01
    T3 normal
    T4 normal
    Trab 5,6 (forhøjet)
    anti tpo 5462 (meget forhøjet)
    Hvad tyder det på når både Trab og anti tpo er forhøjet? Så synes jeg nemlig det lyder som både Hashimotos og graves på en gang? Og kan det passe?

    på forhånd tak.
    Vh Line

    • inger,

      Kære Line,
      Ja, du har både Graves og Hashimotos og det er ikke unormalt. Begge er autoimmune stofskiftesygdomme og da autoimmune sygdomme kan behandles med samme behandlingsstrategi, så vil jeg anbefale, at du kigger nærmere på, hvordan dette gøres. Det kan du blandt andet læse i vores bog “Få styr på dit stofskifte”.
      Mange hilsner
      Inger

  68. Kristina,

    Hej .
    Jeg er vildrede .
    Jeg har hasimotos på 3 år, det første år uden medicin da det var supklinisk lavt .
    Sidst var min blodprøve TSH 9 og frit 4 13 , fik en øgning og så er den på TSH 11 og 15 t4.
    Hvordan kan det være TSH stiger hvis jeg øger?
    Bliver bekymret, har det ikke sønderligt godt stadig, men kan mærke det bekymre mig den stiger trods mere medicin.
    Hilsner Kristina

    • inger,

      Kære Kristina,

      Det gør mig ondt, at du ikke har det godt. Der er flere faktorer, som påvirker stofskiftet – den væsentligste er for de fleste stress. Så en periode med høj stress kan sagtens nedsætte stofskiftet, selvom du i samme periode har øget dosis af medicin. Læs eventuel vores bog “Få styr på dit stofskifte.

      Mange hilsner
      Inger

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>