Du kan ikke tabe dig hvis dit stofskifte er gået i stå…

Dit stofskifte går i stå, når du ikke får en række essentielle næringsstoffer…

Andelen af kvinder i og omkring overgangsalderen der har problemer med stofskiftet er højt – op mod 20 %. I mange tilfælde er stofskiftet dog kun lettere nedsat – altså ikke så lavt at de bliver diagnosticeret med “lavt stofskifte” og får medicin – men dog tilstrækkelig nedsat til, at disse kvinder oplever flere symptomer på et lavt stofskifte – her i blandt at de har meget svært ved at tabe sig.

Et lettere nedsat stofskifte kan i mange tilfælde boostes ved hjælp af en række essentielle naturlige næringsstoffer. “I gamle dage” fik vi let disse næringsstoffer via kosten, men efterhånden som vores fødevarer dyrkes meget intensivt og/eller på udpint jord kan det være svært at få tilstrækkelige mængder. Og resultatet er derfor ofte at stofskiftet bliver for lavt.

Kvinder med lettere nedsat stofskifte oplever, at de ikke kan tabe sig lige meget hvor lidt de spiser og hvor meget de motionerer. Disse kvinder føler sig ofte meget trætte og har måske et eller flere af nedenstående symptomer.

Er du en af dem?

Her er en liste med typiske symptomer på et lavt stofskifte:

  • Vægtøgning
  • Træthed
  • Kuldskærhed
  • Gener fra muskler/led
  • Dårlig hukommelse
  • Depression
  • Væskeophobning (ødemer)
  • Forstoppelse
  • Tyndere hår

Hvis du har tunge øjenlåg og en “hævet” tunge, kan det også være tegn på at dit stofskifte er for lavt.

Hvordan kan du booste dit stofskifte?

I “gamle dage” var mangel på jod ofte årsagen til et nedsat stofskifte og det kan i dag stadig være en medvirkende faktor. Men i dag er det snarere andre næringsstoffer som zink, selen mm.. som vi er i underskud af. Skjoldbruskkirtlen har nemlig brug for disse essentielle næringsstoffer, hvis den skal fungere optimalt. Ved at give skjoldbruskkirtlen disse essentielle næringsstoffer vil de fleste mennesker med et lettere nedsat stofskifte opleve at deres stofskifte bliver normalt. Visse urter, som for eksempel Withania (Ashwaganda), kan ligefrem stimulere aktivitet i skjoldbruskkirtlen. Alt dette lærte jeg da jeg boede og studerede i Australien. Jeg tager selv en “kur” med disse næringsstoffer, når jeg føler at min krop er gået lidt i stå og jeg derfor begynder at få problemer med vægten igen.

Så hvis du har et lettere nedsat stofskifte (tallene fra din blodprøve ligger måske i yderkanten af normalområdet) og oplever nogle af ovenstående symptomer, så kan du have stor glæde af at booste dit stofskifte med naturlige kosttilskud, som indeholder de essentielle næringsstoffer.

Når dit stofskifte igen kører normalt vil du opleve at din krop “vågner”, at energien vender tilbage og at du får meget lettere ved at tabe dig.

På mit online kursus “Mavefedt Væk!” kan du lære helt præcist hvordan du kan booste dit stofskifte. Du kan læse mere om det her


  1. Hanne Buhl,

    Godt at vide. Nu har jeg selv lidt for højt stofskifte og har været i behandling med meget lav dosis fra 5. august – er endda sat ned fra 10 mg til 5 mg Thycapsol efter 14 dage. MEN jeg har altid en udfordring med at holde vægten, på trods af, at jeg bevæger mig meget og spiser sundt…Det hjalp selvfølgelig da stofskiftet var højere end nu og jeg vil gerne undgå at tage de 3-4 kilo på som jeg tabte. Du skriver “Visse urter, som for eksempel Withania (Ashwaganda), kan ligefrem stimulere aktivitet i skjoldbruskkirtlen.”
    Ved du om jeg kan tage disse urter med fordel – selvom jeg tager pillerne? Jeg vil selvfølgelig ikke ødelægge behandlingen! Hører gerne andre gode råd :-)
    På forhånd tak :-)
    Kh
    Hanne

    • inger,

      Kære Hanne,

      Withania kan forstærke effekten af din medicin. Du skal derfor være forsigtig med at tage den sammen med din medicin og i givet fald starte med lave doser og følge tæt med op med blodprøver.

      KH
      Inger

  2. Susanne Jonsson,

    Hejsa.
    Jeg har nu i 14 år fået Eltroxin mod for lavt stofskifte. Det meste af min mors familie har for lavt stofskifte. Jeg kan nikke genkendende til 6 ud af de 9 symptomer. Det er dog indenfor de sidste 2 år lykkedes mig at tabe 32 kg. Mit spørgsmål er nu: tror du jeg vil have glæde af de kosttilskud du nævner?
    Mvh. Susanne Jonsson

    • inger,

      Kære Susanne,

      Tak for din kommentar og stort tillykke med dit vægttab – fantastisk godt gået. Hvad har været afgørende for at du har opnået dit vægttab?

      De kosttilskud jeg nævner kan gøre en forskel (ikke kun for vægten men også for det generelle velvære), men jeg anbefaler altid en individuel plan for mennesker som allerede er på medicin. Det skyldes at nogle af kosttilskuddene kan forstærke effekten af din medicin (hvilket jo er godt), og det skal derfor overvåges nøje. Du kan også gøre andre ting end det der nævnes her og her tænker jeg specielt på at forbedre din krop omsætning af T4 til T3. Det kan f.eks. handle om at styrke leveren, men det laver jeg typisk en individuel vurdering af.

      Jeg håber du kan bruge mit svar.

      Mange hilsner
      Inger

  3. Birte,

    Hej Susanne Jonsson hvordan har du kunnet tabe dig det vil meget gerne høre noget har forsøgt i 20 år at tabe mig jeg får faktisk ingen mad lever af vand

  4. louise,

    Hej :)
    Jeg er en pige på 20 år, og jeg har svært ved at tabe mig. Jeg er ikke som sådan igang med en kur, men havde det meget fint med min vægt på mellem 57-58 kg.for 2 måneder siden Blev jeg gravid, men tabte fosteret en uge efter jeg fandt ud af det og har max været en måned henne. (Problemet) er at jeg spiser sundt, små måltider og frugt og prøver at holde mig fra unødig sukker og mættet fedt. Men jeg kommet ikke ned på min vægt igen og den ligger stabilt på 61. Det ikke meget over, men det er meget frustrende når jeg virkelig prøver… er der noget jeg kan prøve ?

    • Kære Louise,

      Jeg tror du skal væbne dig med lidt tålmodighed. Din krop skal have tid til at finde tilbage til balancen fra før din graviditet. Du kan selvfølgelig også få testet dit stofskifte (få gerne målt tallene TSH, frit T3, frit T4 og anti-TPO). Du kan også få en professionel kostrådgiver til at gennemgå din kost og se om du kan gøre noget på den front.

      Mange hilsner
      Inger

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>